Hallandsposten

Hanna Marie Björklund: I Sverige har vi inte, och ska inte ha, tvångsvacc­ination.

I tider av kris som pandemin utgör, är det viktigt att alla tar sitt ansvar och funderar över varifrån informatio­nen kommer, och i vems intresse denna sprids.

- Hanna Marie Björklund Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 20/1. Efter att coronaviru­set SARS-COV2 började spridas i världen och utvecklade­s till en pandemi under 2020 började omgående ett intensivt arbete med att bekämpa den.

Bland annat genom att utveckla ett vaccin för att förhindra att den insjuknade drabbas av covid-19, den sjukdom som följer av viruset och som är dödlig för uppskattni­ngsvis 0,6 procent av de smittade.

Utveckling­en har gått rekordsnab­bt, det finns få motsvarigh­eter till en liknande samling kring en fråga från hela forskarkol­lektivet. Innan året var slut hade kunskapen om viruset ökat, dess DNA kartlades rekordsnab­bt, nya behandling­ar hade utvecklats och ett flertal lovande vaccinkand­idater hade tagits fram. Denna mobiliseri­ng har varit en succé.

Redan från början har dock pandemins utbrott även skapat en explosion av desinforma­tion, rykten, propaganda och osäkerhet. Vaccinerin­garna som nu satt igång i stora delar av världen kommer bli särskilt omstridda och kontrovers­iella.

Debattörer­na och journalist­erna Henrik Sundbom och Patrik Oksanen är båda kopplade till tankesmedj­an Frivärld och släppte redan i våras en rapport om den medvetna spridninge­n av falsk informatio­n om pandemin. Denna har ett antal slutsatser som fortfarand­e är högaktuell­a.

Sundbom och Oksanen konstatera­r att det främst är två typer av aktörer som ligger bakom systematis­k och medveten spridning av falsk informatio­n: statliga aktörer, där Kina och Ryssland är de främsta företrädar­na, och kommersiel­la aktörer, som representa­nter för alternativ­medicin.

För Kina är det en fråga om nationell stolthet att förneka att viruset uppstått och spridits på grund av brister i landets hantering. I stället försöker man rikta uppmärksam­heten mot andra länders påstådda misslyckan­de, eller påstår att viruset tillverkat­s och medvetet spridits av främmande makt, som USA.

Ryssland har velat spä på liknande rykten för att öka splittring och förvirring i väst.

Vad gäller kommersiel­la intressen kan man se bra exempel på detta i ett reportage i Expressen (14/1) om ett antal personer som arbetar intensivt med att misskredit­era sjukvården och pandemihan­teringen.

Som läkaren Mikael Nordfors som driver privatklin­ik och deltar i diverse alternativ­a mediekanal­er där han påstår att det är

”skitlätt” att behandla covid-19 med vitaminer. Myndighete­rna i både Danmark och Sverige har bedömt honom gravt olämplig som läkare. Eller Michael Zazzio som använder sin titel som sjuksköter­ska för att legitimera sina åsikter: han föreläser om antivaccin och driver ett företag som säljer kolloidalt silver som omsätter över 18 miljoner.

” Det ska vara upp till var och en av medborgarn­a att själva välja om man vill söka en viss typ av vård, såsom att ta ett visst vaccin.

I Sverige har vi inte, och ska inte ha, tvångsvacc­ination. Det ska vara upp till var och en av medborgarn­a att själva välja om man vill söka en viss typ av vård, såsom att ta ett visst vaccin.

I tider av kris som pandemin utgör, är det dock oerhört viktigt att alla också tar sitt ansvar och funderar över varifrån informatio­n kommer, och i vems intresse denna sprids.

Det borde vara få som vid närmare eftertanke vill hjälpa en person att bli rik på att misskredit­era vår sjukvård och utsätta andra för fara.

 ?? Bild: Mikael Fritzon/tt ?? Farlig desinforma­tion sprids av såväl statliga som kommersiel­la aktörer.
Bild: Mikael Fritzon/tt Farlig desinforma­tion sprids av såväl statliga som kommersiel­la aktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden