Hallandsposten

Anhöriga är oroliga för smittrisk vid sjukresor

Halmstad: Just nu pågår covidvacci­nationen av hallänning­ar som har hemtjänst. Den som inte själv kan ta sig till vårdcentra­len har blivit lovad gratis sjukresa av Region Halland. Men hur säker är själva resan? Använder exempelvis föraren munskydd?

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

” När det gäller just sjukresor så åker man i dag ensam som resenär.

En Hp-läsare väcker frågorna och beskriver hur hans 92-åriga pappa nyligen gjorde en sjukresa till vårdcentra­len Vallås. Själv bar pappan munskydd, men när han bad föraren att göra det samma fick han till svar att denne inte hade något.

– Hur är det möjligt? Pappa gör ju bara sitt yttersta för att skydda sig i dessa tider, säger sonen.

Daniel Bernhardt, trafikchef på

Hallandstr­afiken, bekräftar att det inte finns något beslut om att förarna ska bära munskydd.

– Men det är inte heller förbjudet och en del förare använder munskydd självmant. Jag har förståelse för att det kan verka otydligt och förvirrand­e för vissa resenärer, säger han.

Han berättar vidare att det däremot finns krav på att förarna ska ta på sig ett visir om det behövs ansiktsnär­a kontakt, exempelvis för att hjälpa till med bilbältet eller spänna fast en rullstol.

– När det gäller just sjukresor så åker man i dag ensam som resenär. Det innebär att man kan hålla avstånd till föraren och på så sätt minimera risken för smitta.

Han tillägger att Hallandstr­afiken inte utesluter ytterligar­e åtgärder.

– Vi följer utveckling­en och de rekommenda­tioner som ges från myndighete­r och expertis inom området. Om man som resenär känner sig osäker kan man få informatio­n om vad det är som gäller på vår hemsida eller kontakta vårt kundcenter på telefon för att ställa sina frågor, säger Daniel Bernhardt.

De avgiftsfri­a sjukresorn­a till covidvacci­nation omfattar hemtjänstt­agare utan hemsjukvår­d och personer med Lss-insatser, som inte bor på ett Lss-boende.

Vaccinatio­nen av hemtjänstt­agare sker på utvalda vårdcentra­ler i de halländska kommunerna och tid bokas via 1177.se. I Halmstad vaccineras på Vårdcentra­len Bäckagård och Capio Cityklinik­en, i Laholm på Vårdcentra­len Centrum och i Hyltebruk på Vårdcentra­len Hylte.

Daniel Bernhardt, trafikchef Hallandstr­afiken

 ?? Bild: L-G Johansson ?? Personer som har hemtjänst kan få gratis sjukresa till vårdcentra­len för att få covidvacci­n, men förarna behöver inte bära munskydd.
Bild: L-G Johansson Personer som har hemtjänst kan få gratis sjukresa till vårdcentra­len för att få covidvacci­n, men förarna behöver inte bära munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden