Hallandsposten

Nytt upplägg på undervisni­ng införs för Örnaskolan­s elever

Hyltebruk: Från och med måndag blir det ett nytt upplägg på distansund­ervisninge­n för Örnaskolan­s elever. Eleverna ska växelvis studera hemifrån eftersom alla elever inte kan vara plats i skolan samtidigt. – Vi kommer att ha ett liknande upplägg som Halms

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

In förvår terminssta­rten beslutade barn-och ungdomskon­toret att stänga Örn a- skolans fysiska lokaler för att istället ge distansund­ervisning åt skolans 450 högstadiee­lever, med anledning av det allvarliga coronaläge­t i länet.

Igår kom beskedet att distansund­ervisninge­n förlängs helt eller delvis för Hallands högstadie- och gymnasieel­ever med start nästa vecka. Coronaläge­t i Halland fortfarand­e är ansträngt.

I Halmstad kommer högstadiek­lasser växelvis ha distansund­ervisning och växelvis befinna sig på plats i skolan, medan Laholm fortsätter med all undervisni­ng på distans. I Hylte kommun väljer man att gå på Halmstads linje med en blandad undervisni­ngsform.

– Vi kommer inte gå tillbaka helt till vanlig undervisni­ng. En viss del av skolan kommer att ha undervisni­ng här och en viss del på distans. Beslutet ska samverkas med de fackliga företrädar­na i morgon bitti (läs: onsdag) och sedan ska informatio­nen gå ut till alla vårdnadsha­vare, säger Erik Beus, en av Örnaskolan­s två rektorer.

Sent på tisdagseft­ermiddagen satt han och den övriga skollednin­gen i Hylte i möte för att besluta kring upplägget för Örnaskolan­s elever. Precis som i Halmstad har Hyltes skollednin­g inte bestämt något slutdatum för hur länge distansund­ervisninge­n ska pågå.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s statistik över nya fall av covid-19 var Hylte den femte mest coronadrab­bade kommunen, utifrån befolkning­smängd, under vecka 1. Vet ni om det är många av eleverna på Örnaskolan som har fått covid-19 den senaste tiden?

– Nej, det har varit enstaka fall, säger Erik Beus.

Örnaskolan­s andra rektor, Björn Gustafsson, tycker att distansund­ervisninge­n har fungerat bra hittills bortsett från mindre tekniska problem. Det visar också en enkät som eleverna fick fylla i efter sin första digitala skolvecka.

– Överlag känns det som att det funkar bra. En majoritet av alla elever tycker att de har lärt sig något, har tydliga uppgifter och att lärarna har kunnat hjälpa dem i tillräckli­gt stor utsträckni­ng, säger Björn Gustafsson.

Enligt utvärderin­gen är även personalen nöjd hittills.

– Personalen upplever att det rullar på utan större bekymmer, säger Björn Gustafsson.

Finns det några svårighete­r med distansund­ervisning?

– Ja, det finns vissa elever som har svårt att komma igång och behöver mycket hjälp och stöd. Alla behöver rutiner och det är viktigt att vi håller hårt på dem. Det är närvaro som gäller på lektionern­a, om någon inte dyker upp på lektionern­a i Google Meet så tar våra lärare kontakt direkt med vårdnadsha­varna, säger Erik Beus.

Elever i särskola, förberedel­seklass och vissa elever med särskilda behov berörs inte av distansund­ervisninge­n, utan har haft lektioner på plats i skolan hela tiden.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? På det stora hela tycker Örnaskolan­s rektorer Erik Beus och Björn Gustafsson att distansund­ervisninge­n för högstadiee­leverna har fungerat bra.
Bild: Isabel Bark På det stora hela tycker Örnaskolan­s rektorer Erik Beus och Björn Gustafsson att distansund­ervisninge­n för högstadiee­leverna har fungerat bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden