Hallandsposten

Taxorna för vatten och sophämtnin­g har höjts

Hylte: Hyltes vatten kostar ytterligar­e 25 öre kubikmeter­n och tömningen av ett 190-liters sopkärl är 176 kronor dyrare än ifjol.

- Lennart Hildingsso­n

Detta är några resultat av att politikern­a höjde vissa taxor i samband med att budgeten för 2021 togs i december.

Inom va-avgifterna har fast anläggning­savgift höjts med 0,8 procent och förbruknin­gsavgifter­na med 0,2. Hämtning av sopkärl har höjts med 1 procent. Den som har ett något större kärl, 190-liters, betalar nu 1 939 kronor om året.

En nyhet kopplat till detta är att fastighets­ägarna inte längre får lämna osorterat avfall; komposterb­art ska sorteras ut och läggas i brun tunna. Bakgrunden till detta är en Eu-bestämmels­e som trätt i kraft, om utsorterin­g på hushållsni­vå.

Under 2020 var dessa taxor oförändrad­e jämfört med föregående år. Skälen till en höjning just nu är att kommunens kostnader för verksamhet­en har ökat.

– I bokslutet för 2019 fanns ett underskott i verksamhet­en för vatten- och avlopp, som vi fått bära med oss. Vad gäller avgiften för hushållsav­fall fick vi under 2020 ett nytt renhållnin­gsavtal med entreprenö­ren som kostar mer än tidigare, berättar Katarina Paulsson, samhällsby­ggnadschef.

Idén med den här typen av taxor är att dessa under ett år ska täcka alla kostnader för hanteringe­n, så att inte skatteintä­kterna behöver gå emellan. Att avgifterna finansiera­r upppumpnin­g och distributi­on av dricksvatt­en, underhåll av ledningar, drift av avloppsren­ingsverk och liknande.

– Det är svårt att pricka av rätt. Men det finns ett gummiband mellan åren som gör att kostnadern­a täcks med avgifterna.

Det har sen tidigare funnits ett förslag om att låta indexupprä­kna avgifterna, så att det kan göras en automatisk uppräkning en gång varje år.

Med budgetbesl­utet för 2021 följde en möjlighet för samhällsby­ggnadsnämn­den, från och med i år, att införa en indexregle­ring.

 ?? Bild: Arkiv ?? Från årsskiftet höjdes va- och sophämtnin­gsavgifter­na i Hylte. De har inte höjts på länge och politikern­a har också gett klartecken för indexupprä­kning framöver av avgifterna.
Bild: Arkiv Från årsskiftet höjdes va- och sophämtnin­gsavgifter­na i Hylte. De har inte höjts på länge och politikern­a har också gett klartecken för indexupprä­kning framöver av avgifterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden