Hallandsposten

”Hunden låg och skakade” – ägare åtalas för djurplåger­i

Laholm: Hunden plågades av öppna sår och flera sjukdomar. Ändå tog hundägaren inte den till veterinär. Laholmskvi­nnan åtalas nu för djurplåger­i.

- Jonatan Gernes

En anmälan om att hunden inte hade det bra lämnades in till länsstyrel­sen.

Djurskydds­kontrollan­terna gjorde ett oanmält besök hemma hos kvinnan i Laholm. Då var hunden i så dåligt skick att den omedelbart omhänderto­gs. Kort därefter avlivades hunden hos veterinär av djurskydds­skäl.

Länsstyrel­sen åtalsanmäl­de hundägaren för djurplåger­i.

Enligt kontrollan­terna var den åtta år gamla hunden apatisk i sitt beteende. Den låg på sidan och ”skakade oavbrutet”. Tiken hade flera skador och sjukdomar som kan härledas till brister i tillsyn och vård.

Enligt länsstyrel­sens bedömning hade hunden varit utsatt för ett stort och långvarigt fysiskt och psykiskt lidande. Veterinäre­n beskrev den som kraftigt avmagrad, muskelfatt­ig, med öroninflam­mation i båda öronen, kraftig tandsten och tovig päls. Det fanns ett stort, öppet, varigt sår under en av tovorna. Tiken hade två juvertumör­er, varav den ena brustit och var infekterad.

Hunden borde enligt myndighete­rna ha undersökts och behandlats av veterinär flera veckor tidigare.

Sjukdomsfö­rloppet måste ha pågått i veckor eller månader.

Åtalet gäller djurplåger­i alternativ­t brott mot djurskydds­lagen.

Hundägaren nekar till brott. ”Hon förstod inget då. Det hela gick mycket fort”, har hon sagt i polisförhö­r. Kvinnan var sjukskrive­n vid tidpunkten, hösten 2018, och ”så pass borta att hon inte var riktigt medveten om vad som hände”. Sjukdomen har hon styrkt med läkarintyg. En exmake har skriftlige­n intygat att kvinnan i 20 år tog 100 procent ansvar för sina djur.

 ?? Bild: Länsstyrel­sen ?? Vid kontrollen låg hunden orörlig på sidan och skakade.
Bild: Länsstyrel­sen Vid kontrollen låg hunden orörlig på sidan och skakade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden