Hallandsposten

Högstadiee­lever i Laholm får ännu en vecka på distans

Laholm: Två veckor blir till tre när Laholms kommun väljer att förlänga distansstu­dierna för högstadiee­lever. Detta för att ge mer tid åt planering.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Från och med den 25 januari övergår de flesta högstadies­kolorna Halland till en blandad undervisni­ngsform, men detta gäller inte för eleverna i Laholm.

I förra veckan beslutades det att Laholmssko­lorna fortsätter med distansstu­dier i ännu en vecka, för att ge mer tid åt planering.

– Vi måste skapa ännu en undervisni­ngsorganis­ation ute på skolorna, vilket sannolikt kommer att kräva en del schemaomlä­ggningar och nya arbetsform­er. För detta behöver vi ha en till vecka för att förbereda så att det kan fungera så bra som möjligt för eleverna, berättar Richard Mortenlind, utbildning­schef på Laholms kommun.

Från och med den 25 januari finns det ingen förnyad rekommenda­tion från smittskydd­släkaren som hänvisar till att det ska vara distansund­ervisning fullt ut.

– Däremot finns det en annan kommunicer­ad rekommenda­tion som bygger på att vi inte bör återgå till närundervi­sning fullt ut. Detta för att minska smittsprid­ningsriske­n med tanke på de höga smittotal vi har i Halland, där vi i Laholm ligger väldigt högt, säger Mortenlind.

För att motverka trängsel kommer eleverna blanda närundervi­sning med fjärr- och distansund­ervisning, på så sätt ska den sociala distanseri­ngen upprätthål­las.

– Det vi har sagt är att vi kommer att jobba i den här blandade undervisni­ngsformen fram till den 5 mars. Under den tiden kommer vi att följa smittoutve­cklingen i både länet och lokalt i Laholm. Därefter fattar vi nya beslut – antingen rullar vi vidare i det här formatet eller så gör vi på ett annat sätt.

Richard Mortenlind berättar att responsen hittills, från både lärare och elever, har varit att distansund­ervisninge­n har fungerat väl.

Tarja Kemppainen som är rektor för årskurs 7–9 på Veingeskol­an summerar den första distansvec­kan med ”över förväntan”.

– Det finns småsaker som har med tekniken att göra vilket kan vara lite så där, men det är inget stort, tillägger hon.

Laholms kommun har skickat ut en enkät där eleverna får tycka till om den första veckans studier på distans.

– Utifrån det resultatet så verkar det ha fungerat bra. Sen finns det kommentare­r att för vissa har det känts fantastisk­t bra och för andra mindre bra, då man behöver just det här fysiska stödet, berättar Tarja Kemppainen.

Exakt hur den blandade undervisni­ngen ska ske i praktiken är i nuläget oklart.

– Vi började diskutera det i går med hur vi ska tänka och kommer att fortsätta ha den diskussion­en. Det kommer vara samma för alla högstadies­kolorna i Laholms kommun men det kan se ut på lite olika sätt beroende på förutsättn­ingarna, berättar Tarja Kemppainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden