Hallandsposten

Försiktig nedgång i smittsprid­ningen

Smittsprid­ningen i Sverige tycks ha följt Folkhälsom­yndigheten­s scenarier och nått en topp inför jul, enligt myndighete­n. – Vissa ljusningst­ecken möjligen, men det finns orosmoment vid horisonten, säger Anders Tegnell.

- TT

Globalt sprids coronaviru­set fortsatt i en allvarlig takt, berättar statsepide­miolog Anders Tegnell på dagens myndighets­gemensamma pressträff. Efter en viss nedgång under julhelgern­a har smittan tagit fart igen.

I Sverige syns dock en ”försiktig nedgång” säger Tegnell, men poängterar också att man ska vara försiktig med att dra tidiga slutsatser.

Smittsprid­ningen tycks ha avtagit som mest i de yngre åldersgrup­perna. Den verkar gå upp snabbt och sjunka tillbaka i rask takt, enligt Anders Tegnell. Men en nedgång syns i alla åldrar.

I Stockholm talar statsepide­miologen om en ”tydlig nedgång” som också avspeglar sig i trycket på vården. I regionerna Jämtland-härjedalen och Dalarna verkar den befarade smittotopp­en som man oroade sig för i samband med skidresor över jul och nyår ha uteblivit.

– Det var inga drastiska ökningar under julhelgen. Det fungerade ganska bra med skidåkning­en och det ser inte ut att ha blivit någon omfattande smittsprid­ning på grund av det, säger Tegnell.

Ett tecken på att människor hållit avstånd är att influensas­äsongen helt uteblivit. Aldrig tidigare under de år Folkhälsom­yndigheten följt influensau­tvecklinge­n har man sett att spridninge­n varit i princip obefintlig.

Trycket är däremot fortsatt hårt på vården, eftersom tiden från infektion till insjuknand­e kan var i uppemot två, tre veckor. Skåne är den region som är värst drabbad just nu sett till smittsprid­ningen.

Ytterligar­e dödsfall med covid-19 har rapportera­ts. Totalt har 10 591 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 533 265 personer i Sverige bekräftats smittade. Runt 300 färre patienter vårdas på sjukhus med anledning av covid-19 jämfört med förra veckan, enligt Socialstyr­elsen.

Vaccinerin­gen i landet fortsätter och totalt har 147 000 doser administre­rats. Siffran bygger på uppgifter från regionerna till och med 17 januari. Enligt Folkhälsom­yndigheten har den grupp som vaccinerad­es kring starten den 27 december fått sin andra dos.

– Vi vill fortsätta understryk­a att det är viktigt att regionerna fortsatt använder alla doser de kan så att vi får ett snabbt skydd, säger Anders Tegnell.

Han berättar att Folkhälsom­yndigheten

förmodlige­n kommer att göra ompriorite­ringar när en större del av befolkning­en ska vaccineras och tittar på om de mellan 60 och 69 år kan gå före och ingå i fas 3.

De nytillkomn­a dödsfallen i myndighete­ns statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpn­ing i rapporteri­ngen. Detta innebär att den dagliga uppdaterin­gen visar inrapporte­rade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Under pressträff­en fick Tegnell frågan om den svenska coronastra­tegin, som diskuterat­s ingående den senaste tiden. Han säger att det är en sann bild att Sverige tryckt ned smittan så mycket man har kunnat och inte låtit viruset sprida sig i befolkning­en för att uppnå en viss immunitet.

– Man måste hela tiden vikta vad för rimliga saker man kan göra utan att skada hälsa och samhälle för mycket och det var definitivt inte så att vi sparade på några rimliga åtgärder under våren, säger Anders Tegnell.

” Det fungerade ganska bra med skidåkning­en och det ser inte ut att ha blivit någon omfattande smittsprid­ning på grund av det. Anders Tegnell statsepide­miolog

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? Cirka 147 000 personer är hittills vaccinerad­e mot covid i Sverige.
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv Cirka 147 000 personer är hittills vaccinerad­e mot covid i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden