Hallandsposten

Flest jobbar på distans i Skåne och Stockholm

Den senaste veckan var det rekordmång­a som jobbade på distans i Sverige, visar anonym rörelsedat­a från Telia.

- Marc Skogelin/tt

Under vecka två (11–17 januari) var det fler än någonsin sedan pandemins början som jobbade på distans i både Stockholm och i Skåne. I Västra Götalandsr­egionen var det endast fler som jobbade på distans under vecka 15 i fjol.

I Stockholm var det 34 procent färre och i Skåne var det 32 procent färre på jobbet jämfört med vecka tio 2020, vilket var veckan innan pandemin började förändra svenskarna­s beteenden. På riksnivå var siffran för vecka två 32 procent, vilket är samma som den lägsta siffran under 2020 (som noterades vecka 15).

Statistike­n bygger på Telias analys av anonyma rörelsedat­a.

– Det är inget exakt mått om man är på jobbet eller inte, men det ger en fingervisn­ing om hur rörelsemön­stren har utvecklats, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia.

Det är intressant att se hur distansarb­etet har förändrats över året, säger han.

– I höst såg vi att mer och mer folk började gå tillbaka till arbetet. Sedan hände något vid höstlovet, då det kom mycket nya rekommenda­tioner och sedan dess har covidläget försämrats och vi ser att fler och fler jobbar hemma.

Det ser nu också ut att fortsätter efter julen.

– Nu har vi bara tittat på förra veckan, så man ska vara lite försiktig med att dra allt för stora slutsatser. Nästa vecka kan vi få bekräftels­e om de låga nivåerna håller, men det är intressant att se att trenden fortfarand­e är nedåtgåend­e, säger Ågren.

Den största skillnaden syns i Skåne, där trenden mot allt mer distansarb­ete är som tydligast.

– Nu ligger Skåne nästan på samma nivå som Stockholm, så där är man en bra bit under nivån för många som var på jobbet i mars–april.

Det är endast de tre storstadsr­egionerna som analyserat­s specifikt, vilket gör att det skulle kunna vara avvikelser i den nedåtgåend­e trenden i andra regioner.

Man ser dock nu, till skillnad från under fjolåret, att beteendet i de tre storstadsr­egionerna ser likadant ut, där de tre kurvorna följer varandra tydligt.

– I början betedde man sig lite olika beroende på i vilken av de tre regionerna man bodde, men sedan har det blivit väldigt likt, säger Kristofer Ågren.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? En ensam medarbetar­e jobbar på ett i övrigt öde kontor.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv En ensam medarbetar­e jobbar på ett i övrigt öde kontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden