Hallandsposten

Förslag: Förläng alkostoppe­t

Socialdepa­rtementet vill förlänga förbudet för alkoholser­vering på krogen efter klockan 20. – Det är bedrövligt, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

- Peter Wallberg/tt

Nuvarande förbud skulle ha gått ut på söndag. Från och med måndag skulle förbudet åter ha gällt för alkoholser­vering efter klockan 22.

Men i en remiss från socialdepa­rtementet föreslås nu att det tillfällig­a förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 7 februari ”på grund av det allvarliga smittläget” .

Regeringen väntas ge besked om en eventuell förlängnin­gen på torsdag. Branschorg­anisatione­n Visita tycker att åtgärden är felriktad.

– Det sker väldigt lite smittsprid­ning på krogarna, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Han anser att alkoholser­veringsför­budet inte bygger på fakta, utan att det handlar om politiska beslut. – Vi har fått signaler om att det i stället uppstår andra typer av fester. Då är det bättre att människor träffas under ordnade former på restaurang, säger Siljhammar. Visita anser att regeringen i stället för alkohollag­en borde använda sig av den nya pandemilag­en som gör det möjligt att begränsa verksamhet­er där risken för smittsprid­ning är som störst. Pandemilag­en innebär också att drabbade verksamhet­er kan få ekonomisk kompensati­on. Siljhammar anser att alkoholser­veringsför­budet i praktiken är ett näringsför­bud utan ekonomisk kompensati­on för restaurang­erna.

Han varnar för att en förlängnin­g med ytterligar­e två veckor av förbudet mot alkoholser­vering efter klockan 20 kan bli ett hårt slag för många restaurang­er.

– Många av våra medlemmar vittnar om att pengarna är slut. När det handlar om likviditet­en kan varje dag vara viktig, säger Siljhammar.

Socialdepa­rtementet skriver i remissen att ”Sverige befinner sig fortfarand­e i en extraordin­är situation” och att det inte med säkerhet går att förutspå hur pandemin kommer att utvecklas.

”Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge mitt i en pandemi, och smittsprid­ningen har under hösten och vintern ökat i snabb takt. Smittsprid­ningen är fortsatt hög även efter jul- och nyårshelge­n och vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa den.”, uppger socialmini­ster Lena Hallengren i en skriftlig kommentar.

 ??  ?? Förbudet mot alkoholför­säljning efter klockan 20 kan förlängas till den 7 februari.
Förbudet mot alkoholför­säljning efter klockan 20 kan förlängas till den 7 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden