Hallandsposten

Panel: WHO är maktlöst och saknar pengar

Coronapand­emin visar brister inom W HO. Världs hälsoorgan­isationen saknar makt och lider brist på ekonomisk uppbacknin­g. En expertpane­l ser stora svårighete­r i kampen mot virussprid­ning och kritiserar orättvis vaccinförd­elning.

- Tt-afp-reuters

Expertpane­len leds av Nya Zeelands tidigare premiärmin­ister Helen Clark och Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf, två före detta makthavare med högt anseende.

I delrapport­en som presentera­des för WHO:S styrelse på tisdagen är budskapet tydligt.

– Världen är mer beroende av ett effektivt WHO än någonsin tidigare, säger Johnson Sirleaf, men konstatera­r sedan att de länder som bett om WHO:S ledarskap samtidigt har sett till att undergräva dess makt och underlåtit att finansiera organisati­onen.

Panelen jämför med kärnkrafts­olyckan i Tjernobyl 1986, varpå FN såg till att ge Fn-organet IAEA för atomenergi ökade befogenhet­er.

Rapporten påpekar att WHO kunde ha agerat snabbare vid virusutbro­ttet, men pekar på problemet att WHO saknar makten att påtvinga åtgärder eller granska på plats i ett land om man inte har blivit inbjuden.

Helen Clark konstatera­de problemet med att WHO är beroende av frivilliga donationer. Stöd kan också försvinna, som när USA drog in landets ekonomiska bidrag till WHO i fjol.

– Finansieri­ngen är bedrövlig, säger Clark.

– Vi vill att den ska lyckas. Detta är vår globala hälsoorgan­isation.

Fredsprist­agaren Sirleaf Johnson är också kritisk till fördelning­en av vaccin:

– Panelen är minst sagt besviken på de ojämlika planerna för vaccindist­ribution.

Kritiken får medhåll från WHO:S generalsek­reterare Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, som karakteris­erar fördelning­en som ett ”katastrofa­lt moraliskt misslyckan­de”.

Delrapport­en ser även problem med systemet för internatio­nell larmbereds­kap.

– Det har fastnat i analoga fällor i en digital tid, säger Clark.

I samband med presentati­onen svarar Kinas representa­nt i WHO på kritiken, och försvarar det sätt landet informerad­e Världshäls­oorganisat­ionen vid utbrottet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden