Hallandsposten

Jill Biden tar över den oklara rollen som USA:S första dam

First Lady. Jacqueline Kennedy tyckte att det lät som namnet på en häst. Och det finns inte heller några klara arbetsuppg­ifter för USA:S första dam. Men det hindrar inte att de både hyllas och kritiseras, både för det de gör och inte gör. På onsdag får Ji

-

Lugn, sansad, inkännande. Så beskrivs ofta USA:S nya första dam Jill Biden. Och det är en kvinna som inte i söker rampljuset som flyttar in i Vita huset. Skolan och lärandet är hennes hjärtefråg­or.

Jill Biden är 69 år och arbetar fortfarand­e deltid som lärare. Hon har en akademisk doktorsexa­men men har ofta sagt att det är i klassrumme­t som hon trivs bäst, inte med det ofta ensamma arbetet som forskare. Helst vill hon kunna fortsätta att undervisa lite då och då som hon gjorde både som ” andra dam” de åtta åren då maken Joe var Barack Obamas vicepresid­ent

Jill Biden blir USA:S första dam. och de fyra åren därefter. Men det kommer att bli svårt att fungera som vilken lärare som helst med ett stort säkerhetsp­ådrag i hälarna och med den allvarliga hotbild som finns kring Joe Biden.

Jill och Joe Biden har varit gifta sedan 1977, dessförinn­an var hon gift med en man i de studentkre­tsar där hon umgicks. Joe Biden hade då förlorat sin fru och dotter i en trafikolyc­ka och var ensam med sina två svårt skadade söner. Han har sagt att utan Jill hade han haft svårt att gå vidare. Paret har en gemensam dotter och när Joe Bidens äldste son Beau dog av en hjärntumör för några år sedan talade hon om honom som den son som hon älskat reservatio­nslöst. Joes andre son Hunter, som haft ett komplicera­t liv med missbruk , har hon sagt att hon vill göra allt för att hjälpa.

Jill Biden har redan vana av offentligh­eten efter vicepresid­enttiden. Hon har hyllats av Michelle Obama som en person med lugn styrka som betytt mycket också för henne. Nu är det skolfrågor som kommer att vara Jills fokus som första dam.

 ?? Bild: Andrew Harnik ??
Bild: Andrew Harnik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden