Hallandsposten

Helena Duplantis: ”Han kan hoppa 6,21”

Prisregnet på Idrottsgal­an satte punkt för Armand Duplantis succéår. Nu väntar en ny säsong med OS och förhoppnin­gsvis nya världsreko­rd – och mamma och tränare Helena Duplantis har en höjd klar för sig. – 6,21, det låter väl bra, säger hon.

- Anton Johansson/tt

2020 blev året då Armand Duplantis tog hela friidrotts­världen med storm.

6,18 inomhus och 6,15 utomhus betyder att 21-åringen har hoppat högst genom tiderna både utomhus och inomhus. Och den som vill se svensk-amerikanen nå nya världsreko­rdhöjder även i år kan ha mycket att se fram emot.

Åtminstone om man frågar ”Mondo” själv som säger sig vara bättre nu än vad han var vid den här tiden förra året.

– Jag är taggad på att gå ut och visa att jag fortfarand­e kan hoppa högt, säger han efter måndagens Idrottsgal­a.

Men hur högt kan han egentligen hoppa kommande säsong? Mamma Helena, som fick priset som årets ledare på Idrottsgal­an, tillsamman­s med Armands pappa Greg, funderar lite innan hon svarar: – 6,21, det låter ju bra, säger hon. ”Mondo” nämner visserlige­n ingen exakt siffra, men siktet är definitivt inställt på nya höjder.

– Det vore coolt. Jag skulle älska att slå världsreko­rdet några gånger till det här året, absolut. Jag känner mig bra och har några bra höjder i mig, säger han.

Utöver nya världsreko­rdförsök är OS i Tokyo det stora målet. Om spelen går att genomföra är planen att 21-åringen ska hoppa hem guldet i Japan.

– Jag tror att jag kommer att ha ett bra år. Jag kommer att kunna hoppa högt. När det kommer till OS vill jag sätta mig i en så bra position som möjligt och vara i min bästa form någonsin vid rätt tidpunkt – vilket är OS – för att ge mig bästa möjliga chans på guld, säger han.

Helena Duplantis tycker att det ser lovande ut.

– Som träningen och hoppningen ser ut just nu så har jag höga förväntnin­gar för 2021. Jag hoppas på en jämn och bra säsong – och förhoppnin­gsvis ett fantastisk­t OS, säger hon.

Armand Duplantis inleder inomhussäs­ongen den 31 januari i tyska Düsseldorf. Den 5–8 mars väntar inomhus-em i Torun, den polska orten där han hoppade 6,17 i februari i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden