Hallandsposten

De bästa feelgoodbö­ckerna för ett nytt år

2020 var för många knappast det bästa året. Men feelgood-utgivninge­n levererar ändå. Tidningens kritiker Maria Näslund har gått igenom de bästa feelgood-romanerna just nu.

- Maria Näslund

”Bara på besök” Beth O’leary, Printz Översättni­ng: Helen Ljungmark

Beth O’leary vet hur man skapar de rätta förutsättn­ingarna för en humoristis­k feelgood. I hennes förra roman, ”Sambo på försök”, var det två unga människor som delade lägenhet med varsitt skift och utan att någonsin träffas. Kommunikat­ion enbart via lappar och mystiska spår byggde upp spänning och skapade skämskudde­scener.

I ”Bara på besök” beordras 30-åriga Leena att ta semester och vila ut, så hon reser till sin 79-åriga mormor Eileen som nyss blivit lämnad av maken. Medan Leena inser att lantluften (och kanske en charmig granne) gör henne gott är Eileen rastlös och redo för äventyr. Alltså byter de plats; Eileen drar till London för att dejta roligare gubbar och uppleva storstad, samtidigt som Leena stannar i Yorkshire för att ta hand om Eileens alla pensionärs­uppdrag.

Det är ett perfekt upplägg för pinsamma situatione­r och ödesdigra missförstå­nd i sann Bridget Jones-anda. Leena hinner knappt landa innan hon inser att Eileens åtaganden i det lilla samhället är ganska många. I London får istället hennes mormor upptäcka att man inte har så bra koll på sina grannar – men det kan man ju alltid ändra på. Snart åttioåriga Eileens energi skulle för övrigt kunna säljas på burk; det är Tinder, grannsamve­rkan och festarrang­emang på löpande band.

Leenas komplicera­de relation med mamman står för svärtan i berättelse­n. Efter ett dödsfall i familjen har de två knappt kunnat prata med varandra, men när Leena tar sin mormors plats måste de konfronter­a sina känslor.

”Klubben för lyckliga slut” Caroline Säfstrand, Forum

Cecilia är olycklig änka med två vuxna barn som flyttat hemifrån. Hon bor kvar i det stora huset och försöker upprätthål­la en leende fasad, samtidigt som sorgen äter upp henne. Kontakten med systern Michelle är bruten sedan flera år, men när systerns make ringer och ber Cecilia ta hand om lillasyste­rn som brutit samman ställer hon motvilligt upp. Slumpen styr systrarna till en kurs i skrivterap­i, ”Klubben för lyckliga slut”, där de träffar två andra vilsna själar och en kursledare som kanske också behöver sitt sammanhang.

Man känner igen Caroline Säfstrand; att föra samman människor med helt olika bagage och låta personerna utvecklas i umgänget med varandra är hennes specialgre­n. I ”Villa Havsbris” som kom förra året var upplägget liknande, dock med ett pensionat med renovering­sbehov som sammanföra­nde länk. Här är det kursledare­n Sam som ser till att Lisbeth, 61, vågar släppa fram sina drömmar som hennes pensionera­de make inte har en aning om. Småbarnsma­mman Ivy har en helt annan livssituat­ion, men de båda kvinnorna hittar varandra på ett djupare plan. Cecilia och Michelle framställs som varandras totala motsatser, tills man skrapar på ytan och det börjar hända saker i Cecilias perfekta hem.

Redan titeln säger något om vart vi är på väg, men det är inget avslöjande som stör. Säfstrand låter de olika personerna ta sin plats i berättelse­n och snart hejar man på Lisbeth när hon kastar den grå koftan och håller tummarna för att Cecilia ska våga släppa fram sina känslor.

”I krigets skugga” Lizzie Page, Printz Översättni­ng: Helen Ljungmark

Den historiska romanen gör sig inte sällan bra för en romantisk berättelse och brittiska Lizzie Page har skrivit flera. ”I krigets skugga” är den första som ges ut på svenska och den utspelar sig egentligen under båda världskrig­en även om det är det senare som är utgångspun­kten.

Vi möter Vivienne som tillsamman­s med sin make Edmund får ta emot ett evakuering­sbarn från London när kriget brutit ut 1939. I tillbakabl­ickar till första världskrig­et får vi ledtrådar som förklarar Viviennes

tillvaro och den uppenbart kyliga relationen till maken. Nu är hon snart 50, barnlös och inte särskilt lycklig men när sjuåriga Pearl flyttar in förändras det mesta – fram till dagen då flickan ska åka tillbaka till sin mamma och småsyskon.

Som i många andra feelgoodbö­cker får man ta en hel del inte så sannolika sammanträf­fanden för att få ihop historien, men det är också en finurlig och framförall­t romantisk intrig. Det visar sig att Viviennes väg till äktenskape­t med Edmund inte var självklar och att händelser under första världskrig­et påverkar henne än i dag.

Page skriver med lätt hand och lyckas balansera romantiken med en uppfriskan­de svart humor i sina formulerin­gar. Särskilt Viviennes tankar kring maken, grannfrun och andra hon möter är underhålla­nde i sin uppriktigh­et. Det är inte särskilt svårt att räkna ut hur det ska gå, men vägen dit är desto mer oförutsägb­ar och därför också spännande. Här fattas inga feelgoodin­gredienser och vi lär nog snart höra mer från Page på svenska.

”Små glädjeämne­n” Clare Chambers, Sekwa Översättni­ng: Matilda Södergran

Det är möjligt att denna roman inte uppfyller alla kriterier (vilka de nu är) för en feelgood, men den har absolut tillräckli­gt många sådana inslag för att platsa här. Det är 1957 och i en mindre ort utanför London bor den snart 40-åriga Jean med sin mamma som behöver daglig hjälp.

Jean arbetar som reporter på lokaltidni­ngen där hon mest får skriva husmorskne­p och recept – tills en dag när man får ett ganska häpnadsväc­kande nyhetstips. En kvinna påstår sig ha varit med om en jungfruföd­sel; när hon födde sin dotter för tio år sedan hade hon enligt egen utsago inte ens kysst en man. Jean får förtroende­t att intervjua kvinnan och blir under arbetets gång vän med familjen – och särskilt då maken.

Chambers bjuder på en smart intrig som avslöjar precis lagom mycket för att mysteriet ska hålla hela vägen. Att vi rör oss i slutet av femtiotale­t och i en tid där DNA inte kan ge alla svar möjliggör också ett längre förlopp som fortfarand­e är trovärdigt trots en osannolik utgångspun­kt.

Men även om utredninge­n kring

kvinnans historia driver berättelse­n framåt så är det egentligen Jean och hennes tillvaro som är det mest intressant­a. Hon lever sitt liv genom att jobba och ta hand om sin mamma, eftersom hennes syster flyttade och någon måste stanna kvar. Man anar en gnutta uppgivenhe­t, inte minst vad gäller frågan om att hitta en man, men egentligen ingen bitterhet. Hos Jean finns ett mörker, men också små glädjeämne­n, en befriande humor och ett hopp om ett lyckligt slut.

”Paus i karriären”

Maria Parkhede, Lind & co

Omslaget till denna debutroman för tankarna till den växande subgenren julfeelgoo­d – snötäckta granar, röda stugor och vantar kring en kopp varm choklad – men är egentligen en bild av lantligt vintermys. Historien börjar visserlige­n strax före jul, men snart är det nyårsafton och då förändras tillvaron för huvudperso­nen Philippa och hennes tonåriga dotter Bianca som inte trivs i skolan.

Det är nämligen då den framgångsr­ika karriärkvi­nnan får nog av sin mansgris till chef och säger precis vad hon tycker om honom på en fest. Konsekvens­en blir ett läge för paus och den tar mor och dotter i Philippas ärvda hus utanför Järvsö, där Bianca får ro och snabbt hittar nya vänner. För Philippa är det nya livet också välgörande, men snart måste hon försörja sig och då är det dags att åka tillbaka till Stockholm – eller?

Eftersom det här är en feelgood av typen stressad storstadsb­o flyttar ut på landet så ingår självklart en trevlig och snygg granne som har god hand med djur (och tonårsdott­er). Men Parkhede lyckas göra den ganska förutsägba­ra historien intressant; de trevande känslorna skildras varsamt och trots att man anar utgången är det svårt att lägga ifrån sig boken.

På samma vis har författare­n känsla för tonårslive­ts tvära kast och den inte alltid okomplicer­ade relationen till föräldrarn­a. Biancas 15-åriga perspektiv är trovärdigt, liksom hennes mammas närhet till oro och känsla av att inte räcka till. De övertydlig­a kapitelrub­rikerna hade vi däremot kunnat vara utan.

 ?? Bild: Lisa Wikstrand ?? ”Klubben för lyckliga slut” är Caroline Säfstrands sjätte roman. Den förra, ”Villa Havsbris”, nominerade­s till Adlibrispr­isets Årets Feelgood och Årets Ljudbok kategori roman på Storytel Awards.
Bild: Lisa Wikstrand ”Klubben för lyckliga slut” är Caroline Säfstrands sjätte roman. Den förra, ”Villa Havsbris”, nominerade­s till Adlibrispr­isets Årets Feelgood och Årets Ljudbok kategori roman på Storytel Awards.
 ?? Bild: Eva Lindblad ?? Maria Parkhede bor i Stockholm. ”Paus i karriären” är hennes debutroman.
Bild: Eva Lindblad Maria Parkhede bor i Stockholm. ”Paus i karriären” är hennes debutroman.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Petra Blacklock ?? Lizzie Page är född och uppvuxen i Essex, England. Hon har studera politik och har en MA i Creative writing. ”I krigets skugga” är hennes femte roman och den första att ges ut på svenska.
Bild: Petra Blacklock Lizzie Page är född och uppvuxen i Essex, England. Hon har studera politik och har en MA i Creative writing. ”I krigets skugga” är hennes femte roman och den första att ges ut på svenska.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden