Hallandsposten

Fler bör få kvalificer­a sig för a-kassa

A-kasseutred­ningens nya förslag behöver utvecklas på två punkter för att hallänning­arna ska få känna den trygghet som a-kassan innebär, skriver Harald Petersson och Tomas Eriksson, Sveriges a-kassor.

-

HP Debatt 20/1. I november förra året var det 4 362 personer i Halland som fick ersättning från a-kassan. Det är en ökning med 59 procent från motsvarand­e period 2019. Även om det är en ögonblicks­bild så är det en viktig indikation för hur coronapand­emin har påverkat arbetsmark­naden.

Sällan har arbetslösh­etsförsäkr­ingen och a-kassan varit så viktig som nu. För att möta den stigande arbetslösh­eten införde riksdagen i våras tillfällig­a förändring­ar för att göra det lättare att få ersättning från a-kassan. eller föräldrale­diga direkt före en arbetslösh­et riskerar att stå utan försäkring­sskydd. Även egenföreta­gare med låg inkomst kan bli ersättning­slösa.

Sveriges a-kassor uppmanar Hallands riksdagsle­damöter att driva på för att även dessa grupper ska kunna kvalificer­a sig för a-kassa.

• Dagens nedtrappni­ng är tillräckli­g.

Utredninge­n föreslår att ersättning­snivån sänks efter ett visst antal dagar för att påskynda en återgång på arbetsmark­naden. Men sådana incitament finns redan. Den största nedtrappni­ngen inträder dag 1, när individen går från att ha fått lön till att få ersättning från a-kassan, vilket som mest uppgår till 80 procent av den tidigare lönen.

Tillsamman­s med en aktiv arbetsmark­nadspoliti­k och befintliga sanktioner, är dagens regelverk redan effektiva.

” Sällan har arbetslösh­etsförsäkr­ingen och a-kassan varit så viktig som nu.

Redan innan pandemin slog till var sju av tio med i en a-kassa. I dag har 3,9 miljoner svenskar valt att försäkra sin inkomst via medlemskap­et.

Med mer inkluderan­de regler är vi övertygade om att fler hallänning­ar kommer att se fördelarna med att försäkra sin inkomst.

ordförande Sveriges a-kassor kanslichef Sveriges a-kassor

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ??
Bild: Jessica GOW/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden