Hallandsposten

Äntligen, vill man ropa – förslaget ser spännande och tilltaland­e ut

- Åsikten

Stadsbild. Äntligen, vill man ropa när förslaget till en förnyelse av Norre katt och Bastionen presentera­des i HP 9/1 2021. Förslaget ser spännande och tilltaland­e ut. Särskilt den breda trappan mot Nissan med bron över i anslutning ser otroligt inbjudande ut!

Även bron från Rotundan över vallgraven känns lockande. Så bra framtaget av projektled­are Martina Phil Fritsi med arbetsgrup­p.

Men varför kan inte Bastionen sänkas en bit? Det står i artikeln att kulturmilj­ö, historia, arkeologi och geologi sätter stopp för detta. Förklara gärna varför. Bastionen i dagens utseende är ju inte gammal utan byggdes upp till nuvarande höjd vid renovering­en på 1970-talet. Att det då upptäcktes sprickbild­ningar i Norre port som måste åtgärdas är förståelig­t, men höjden på vallen är ett arkitektpå­fund. Därför känns frågan adekvat om vilka skälen är till att det ej låter sig göras att sänka den. Om det är en ekonomisk fråga så är det ärligare mot oss att från politikerh­åll säja ”Vi skulle vilja men har inte råd” än att skylla på annat.

Om S lade fram ett förslag om utredning av Norre katt och Bastionen för ett och ett halvt år sedan vilket avslogs av M och C som nu plötsligt vänt och presentera­r ett resultat får man säja att det är snabbt marscherat. Ärendet har ju dragits i långbänk i en cirka 30-års period, så gör oss nu inte besvikna igen utan förverklig­a. Att knyta samman parken med centrum är en i sanning efterlängt­ad åtgärd.

Samma sak skulle göras i södra delen. Införliva Slottet med centrum genom att bygga en tunnel under Nissan och stänga av den felplacera­de Slottsbron för biltrafik. Vilken sammanhåll­ande stad vi skulle få.

Visioner och önskemål måste få utlopp. De kostar inget, men rätt investerin­gar kan förräntas i en framtid.

Halllands konstmuseu­m. Skribenten har frågor rörande museets samlingar efter ombyggnade­n.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Förslaget för Norre katts park och Bastionen ser spännande ut, tycker skribenten som dock undrar varför inte Bastionen kan sänkas en bit.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Förslaget för Norre katts park och Bastionen ser spännande ut, tycker skribenten som dock undrar varför inte Bastionen kan sänkas en bit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden