Hallandsposten

Vad hände med samlingarn­a och materialet?

- Museichef Hallands konstmuseu­m

Kultur. För några år sedan stängdes museet i Halmstad. Det skulle renoveras eller byggas om.

Var det verkligen sagt att det skulle försvinna? Nämndes det?

Byggnaden återuppsto­d som ett konstmuseu­m, helt utan museala föremål.

Vad hände med samlingarn­a och materialet som fanns där?

Jag har undrat länge så nu måste jag fråga: är det bara jag som missat detta?

Svar direkt

Hallands konstmuseu­m har inte försvunnit, tvärtom, det har vuxit och blivit nästan dubbelt så stort. Sedan 2011 heter museet Hallands konstmuseu­m, efter ett politiskt beslut 2010. Då beslutades att dela upp ansvaret mellan de båda länsmuseer­na i Halland, i Varberg ansvarar man sedan dess för kulturhist­oria och i Halmstad för konst.

De kulturhist­oriska föremål som tidigare visats i Halmstad finns fortfarand­e kvar i museets samlingar, några av dem visas i samlingsut­ställninge­n Gränsland, fler av dem kommer att visas i den nyproducer­ade utställnin­gen Vill ha – Flärdfullt ur samlingen, som öppnar när museet åter kan öppna igen efter den nuvarande nedstängni­ngen på grund av pandemin.

Hallands konstmuseu­m kommer även i fortsättni­ngen att ha fokus på konstutstä­llningar, programver­ksamhet, pedagogik, barnverksa­mhet och stadsvandr­ingar.

Vi kommer också att producera konstutstä­llningar med kopplingar till kulturhist­orisk tematik. Besök oss gärna på Friluftsmu­seet Hallandsgå­rden där det finns möjlighet att vistas i historiska byggnader och miljöer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden