Hallandsposten

Planen står fast: Vaccinerin­g klar till midsommar

Halmstad: Vid en webbsänd invånarinf­ormation backade Region Halland tillbaka till målet om att vaccinera klart till midsommar. Var tjugonde vuxen hallänning har nu fått minst en vaccindos och i nästa vecka inleds fas 2.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

” Eftersom vi har begränsat med vaccin måste vi visa hänsyn och släppa fram dem med störst behov.

Maria Löfgren, biträdande smittskydd­släkare

Halland: Var tjugonde vuxen hallänning har nu fått minst en dos av covidvacci­net och planen är återigen att hinna vaccinera färdigt alla till midsommar. Det framgick när Region Halland på fredagen höll en webbsänd invånarinf­ormation om vaccinatio­nsarbetet.

Under den 45 minuter långa webbsändni­ngen gavs en sammanfatt­ning av nuläget, men också en blick framåt. Hallänning­arna hade också getts möjlighet att skicka in frågor, som besvarades av biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren och närsjukvår­dschefen Karin Hesselgard.

Flera gånger påpekades att Halland har hög kapacitet att vaccinera, men att det är tillgången på vaccin som styr takten. Det innebär i sin tur att Region Hallands tidsplan troligen kommer att revideras flera gånger, men att man nu återigen räknar med att ha slutfört vaccinatio­nen till midsommar. Tidigare i veckan hade målsnöret flyttats en bit in i juli.

– Kapacitete­n finns där absolut, men blir leveranser­na av vaccinet fördröjda så blir också vår plan fördröjd, förklarade Karin Hesselgard.

Till och med i onsdags hade 13910 hallänning­ar fått sin först dos vaccin, och 4 644 även sin andra. Som HP tidigare har berättat så inleds nu fas 2, som bland annat inkluderar alla födda 1956 eller tidigare. Först ut är de som är 80+, som under nästa vecka får ett brev från Region Halland med instruktio­ner om hur de bokar sin vaccinatio­n. Veckan därpå går motsvarand­e brev ut till de som är mellan 70 och 79 och vecka 9 kommer turen till 65–69-åringar.

– Alla åldersgrup­per kommer så småningom att få ett brev när det är dags för dem att bli vaccinerad­e, berättade Karin Hesselgard.

Maria Löfgren påminde också vikten av att följa den prioritets­ordning som Folkhälsom­yndigheten bestämt.

– Eftersom vi har begränsat med vaccin måste vi visa hänsyn och släppa fram dem med störst behov.

Gällande överblivna doser förklarade hon att det finns en rutin som säger att de som vaccinerar ska säkerställ­a att det finns tillgång på individer som kan hoppa in med kort varsel, men att dessa personer måste ingå i rätt priogrupp.

På frågan om vi kan börja leva som vanligt efter vaccinatio­nen upprepade Maria Löfgren det som tidigare sagts; att vaccinet visserlige­n skyddar mot svår sjukdom, men att inget vaccin ger 100-procentigt skydd. Det finns alltså en viss risk att man ändå bär på infektione­n och kan smitta andra.

– Vi behöver tills vidare fortsätta hålla avstånd och testa oss om vi får symptom, sammanfatt­ade hon.

 ?? Bild: Region Halland ?? Vid fredages webbsända invånarinf­ormation medverkade bland andra kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Wiechel Steier, närsjukvår­dschef Karin Hesselgard och biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren.
Bild: Region Halland Vid fredages webbsända invånarinf­ormation medverkade bland andra kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Wiechel Steier, närsjukvår­dschef Karin Hesselgard och biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden