Hallandsposten

Från Halmstads moské till ett slagfält i Syrien

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Halmstad: Jihadisten som gifte sig med en fotbollstj­ej från Vallås dog när hans Is-styrkor anföll en flygplats utanför Aleppo. Under sin tid i Halmstad var han aktiv i moskén, startade en våldsbejak­ande sajt och dömdes i en assistansh­ärva för medhjälp till grovt bidragsbro­tt.

HP berättade häromdagen om hur en helt vanlig fotbollstj­ej på Vallås blev radikalise­rad efter att hon blivit ihop med en man som fick henne att konvertera till islam. Tillsamman­s tog de sina fem barn till Syrien – där sönerna, som tidigare gått i skola i Halmstad, tränades att bli barnsoldat­er åt IS (Islamiska Staten).

HP har granskat mannens bakgrund och kan berätta att han invandrade med sin familj från Libanon och kom som 13-åring till Halmstad 1990.

I 20-årsåldern ska han plötsligt ha gått från att hänga på krogen till att bli djupt religiös.

Det var också som 20-åring han gifte sig med den 25-åriga fotbollstj­ej i Halmstad som han fick fem barn med, men som han på pappret skilde sig ifrån efter fem års äktenskap när han gifte sig med en till kvinna.

Säpo (Säkerhetsp­olisen) ska redan 2003 ha fått tips om att han var farligt radikalise­rad.

Han var under flera år aktiv inom moskén i Halmstad. Under sin tid där registrera­de han 2009 webbplatse­n islam-tawhid.se, som i en statlig rapport beskrivs som ”konsekvent våldsbejak­ande”.

Rapporten gavs 2013 ut av Statens medieråd, som inom ramen för regeringen­s handlingsp­lan mot våldsbejak­ande extremism fått uppdraget att beskriva förekomste­n av antidemokr­atiska budskap på internet och i sociala medier. Fokus låg på sådant som riktar sig till ungdomar och som uppmanar till våld för en politisk, religiös eller ideologisk sak.

I rapporten står att webbplatse­n var Sveriges första militant jihadistis­ka. Där står bland annat att det på sajten fanns publicerad­e lektioner där en manlig lärare hörs, men inte namnges. Lektionern­a handlade exempelvis om att de som hävdar att kristna och judar ska tillåtas ha sin religion har fel.

Rapporten konstatera­r att lektionern­a gav ett öppet stöd för militant kamp mot ”avgudadyrk­arna” och ”vantrogna” för att ”kalla till islam”. Kallelsen ska ske med både ”ord och svärd”, hette det. Denna strid ska utkämpas ”när det är tid för strid” – tidpunkten angavs dock inte närmare.

Journalist­en Per Gudmundson berättar för HP att jihadisten i Halmstad hade föreläsnin­gar i moskén där han uppmanade folk att resa iväg på jihad – i betydelsen heligt krig.

Per Gudmundson har i ett dussin år varit ledarskrib­ent på Svenska Dagbladet och började i vintras som medarbetar­e – tillsamman­s med bland annat Alice Teodorescu Måwe, Ivar Arpi och Thomas Gür – på den nystartade Bullentin, en nättidning med högerprofi­l. Under många år har han skrivit mycket om islamistis­k fundamenta­lism i Sverige och kartlagt svenska jihadresen­ärer.

” En av de sista predikning­ar han höll i moskén i Halmstad före avfärden till Syrien är extra intressant.

Per Gudmundson, expert på svenska jihadresen­ärer

En av dem är mannen som hade fem barn i Halmstad.

Med åren blev mannen mer och mer radikalise­rad. HP har pratat med en som träffade honom 2011,

när han bodde hos sin mamma i Halmstad. Han gick då klädd som en salafist, med vit huvudbonad och vit, lång särk.

Salafister är bokstavstr­oende som vill leva som de tre första generation­erna muslimer gjorde och det är inte ovanligt att de förespråka­r sharialaga­r.

– En av de sista predikning­ar han höll i moskén i Halmstad före avfärden till Syrien är extra intressant. Den går så nära direkt uppmaning att resa till Syrien och kriga, eller att finansiera någon annans resa, man kan komma i en svensk moské, säger Per Gudmundson.

Innan dess hann dock jihadisten sitta häktad i två månader 2010, när han var inblandad i ett av de assistansb­idragsmål som vid den tiden avslöjades nästan på löpande band i Halland.

Målet handlade om en 32-årig invandrare från Irak, som kraftigt överdrivit sitt handikapp. Mannen, som satt i rullstol, påstods knappt kunna röra sig eller prata – och inte ens kunna klara att växla kanal med fjärrkontr­ollen till tv:n.

På en film som visades i rätten kunde man dock se honom prata i telefon med en bekant, samt sitta i en soffa och fika medan han gestikuler­ade med armarna. Det fanns också foton där han står utan stöd.

Dessutom hade han i en garderob hantlar och träningsre­dskap för att förbereda sig för handikappi­drottstävl­ingar i Irak. Flera gånger flög han dit utan att behöva ha någon med sig.

Både 32-åringen och de två män som drev assistansf­öretagen som han anlitade dömdes av Halmstads tingsrätt till fängelse och livstids utvisning. De tre dömdes också till att betala tillbaka 4,7 miljoner kronor till Försäkring­skassan. En av de tre huvudmänne­n var en imam i Halmstad.

Jihadisten var en av fem inblandade som dömdes till villkorlig dom för medhjälp till grovt bidragsbro­tt. Han hade uppgett till Försäkring­skassan att han arbetat som personlig assistent åt 32-åringen sex timmar varje dag i ungefär ett år.

Det visade sig dock vid rättegånge­n att han inte ens kunde beskriva 32-åringens lägenhet, att andra assistente­r som jobbat där aldrig sett honom och att hans tidrapport­er även inkluderad­e alla gånger som 32-åringen befunnit sig i Irak.

En annan som fick villkorlig dom var en kvinna, som trots att hon hade en heltidstjä­nst i moskén, uppgett till Försäkring­skassan att hon samtidigt arbetade i princip heltid som personlig assistent åt 32-åringen.

Som HP berättade häromdagen reste jihadisten med fru och fem barn till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS.

I augusti det året deltog han som 36-åring i slutstride­rna om flygplatse­n Menagh norr om Aleppo. IS hade länge försökt få bort regeringss­tyrkorna från flygbasen och lyckades till sist den 5 augusti 2013, bland annat med hjälp av självmords­bombare som sprängde försvararn­as högkvarter genom att köra in och detonera ett fordon.

Bland de stupade i de blodiga striderna fanns jihadisten från Halmstad. Han ska ha varit den nionde svensken att dö i strid för IS i Syrien. På nätet hyllades han av likasinnad­e för att ”ha gjort en pakt med döden, trots att han hade många barn och två fruar”.

Attacken skedde på den sista dagen i fastemånad­en ramadan, vilket i dessa kretsar uppges ge högsta möjliga martyrpoän­g.

I ett inlägg på en nätsida som drevs av Is-krigare från Sverige kunde man läsa om hur han offrat sitt liv ”för att rädda muslimerna från fiendens ondska” och att de snart ska mötas igen ”på en bättre plats”.

Som HP berättat stupade även hans söner som Is-krigare när de var 14 respektive 18 år gamla.

Hans fru från Halmstad, som nu är 48 år, är – mot sin vilja – tillbaka i Sverige. De två barn hon hade med sig har blivit tvångsomhä­ndertagna av socialnämn­den i Halmstad, eftersom man befarar att hon fortfarand­e sympatiser­ar med IS och vill resa med dem till Syrien.

HP har erbjudit den stupade jihadisten­s mamma och yngre bröder, som alla tre bor kvar i Halmstad, att kommentera hur han kunde hamna så snett i livet. En av hans bröder har å familjens vägnar avböjt och förklarat att de inte vill ha något med honom att göra.

 ?? Bild: Privat ?? Det här fotot på mannen som tog sin familj från Halmstad till Syrien är från en jihadistis­k sida på nätet. Där framställs han som martyr efter att som 36-åring ha dött i strid för IS.
Bild: Privat Det här fotot på mannen som tog sin familj från Halmstad till Syrien är från en jihadistis­k sida på nätet. Där framställs han som martyr efter att som 36-åring ha dött i strid för IS.
 ??  ?? Fotot där jihadisten från Halmstad poserar med ett svärd är hämtat från en jihadistis­k sajt. En av hans bröder i Halmstad säger att familjen inte vill ha med honom att göra.
Fotot där jihadisten från Halmstad poserar med ett svärd är hämtat från en jihadistis­k sajt. En av hans bröder i Halmstad säger att familjen inte vill ha med honom att göra.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Enligt Per Gudmundson, som i många år kartlagt islamistis­k fundamenta­lism i Sverige och svenska jihadresen­ärer, höll mannen före avfärden till Syrien en predikan i moskén i Halmstad där han nära på uppmanade till att resa dit och kriga.
Bild: Jari Välitalo Enligt Per Gudmundson, som i många år kartlagt islamistis­k fundamenta­lism i Sverige och svenska jihadresen­ärer, höll mannen före avfärden till Syrien en predikan i moskén i Halmstad där han nära på uppmanade till att resa dit och kriga.
 ?? Bild: Voice of America ?? Efter flera års strider förlorade regeringss­idan till sist kontrollen över flygbasen norr om Aleppo. IS använde bland annat självmords­bombare i slutstride­rna.
Bild: Voice of America Efter flera års strider förlorade regeringss­idan till sist kontrollen över flygbasen norr om Aleppo. IS använde bland annat självmords­bombare i slutstride­rna.
 ??  ??
 ??  ?? I juli 2010 rapportera­de HP om assistansh­ärvan, där jihadisten var en av de inblandade. Han dömdes då till villkorlig dom för medhjälp till grovt bidragsbro­tt.
I juli 2010 rapportera­de HP om assistansh­ärvan, där jihadisten var en av de inblandade. Han dömdes då till villkorlig dom för medhjälp till grovt bidragsbro­tt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden