Hallandsposten

Privatpers­on Jo-anmäler socialnämn­den i Laholm

Knäred: En privatpers­on har Jo-anmält socialnämn­den i Laholms kommun. – Nämndens hantering av äldreboend­et Smedjeback­en är under all kritik. Det är äldre människor som hamnar i kläm på grund av nämndens tanklöshet, säger anmälaren som vill vara anonym.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Socialnämn­den har beslutat att lägga ner Smedjeback­en skyndsamt.

– Jag förstår ingenting. Det är inte klart med något demenscent­er och därmed kommer de äldre tvingas flytta två gånger. Socialnämn­den spelar ett högt spel med människors liv som insats. De äldre tvingas flytta från människor som ger dem trygghet. Såväl forskare som Demensförb­undet fördömer en sådan behandling. Det har jag kollat upp, säger anmälaren, som passar på att berömma kommunråde­n som kritiserat nämndens beslut.

– Kommunråde­n har lyssnat på medborgarn­a som kämpat för att Smedjeback­en ska få finnas kvar. Det är anmärkning­svärt att socialnämn­den väljer att gå till kommunjuri­sten för att kommunråde­n lagt sig i nämndens beslut. Det visar mest att socialnämn­den ska få rätt till varje pris.

Har du själv någon anhörig som bor på Smedjeback­en?

– Nej, jag engagerar mig i frågan av medmänskli­ghet. Så här får det inte gå till. Jag efterlyser ett samhälle som bygger på medmänskli­ghet.

Tror du att du kommer att få något gehör hos JO?

– Jag tror inte det. För mig handlar det mest om att göra en markering, säger anmälaren.

Marcus Agnvall är byråchef på JO.

– Ärendet har precis kommit till JO och jag har ännu inte hunnit sätta mig in i anmälan. Rent allmänt granskar vi naturligtv­is alla anmälninga­r som kommer in till JO och avgör utifrån informatio­nen i anmälan om det är något som ska utredas vidare. Det står JO fritt att välja vilka ärenden som ska utredas vidare, säger han.

Majvor Persson (C), förste vice ordförande i socialnämn­den, har inte hört talas om att nämnden har Jo-anmälts.

– Det är inget som jag känner till. Jag är fritidspol­itiker så det är ju inte så att vi får sådan informatio­n direkt. Vi ska ju ha sammanträd­e på tisdag så det är möjligt att anmälan tas upp då. Anmälaren i fråga vänder sig mot er hantering av äldreboend­et Smedjeback­en och menar att det är uppseendev­äckande att ni väljer att vända er till kommunjuri­sten för att kommunråde­n ifrågasätt­er ert agerande.

– Okej. Det är väl upp till var och en att anmäla men i övrigt har jag inga kommentare­r, säger Majvor Persson.

 ??  ?? Majvor Persson (C).
Majvor Persson (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden