Hallandsposten

Ingen Miss Valentine på dagens alla hjärtans dag

I morgon är det alla hjärtans dag. Men att Hallandspo­sten skulle utlysa en skönhetstä­vling för att utse Hallands Miss Valentine känns i dag främmande. Betydligt mer modern ansågs idén i början av 1970-talet.

- Johanna Ulrika Orre juo@hallandspo­sten.se

Lördagen den 7 februari 1970 uppmanades Hallandspo­stens läsare att vara med och rösta i den första upplagan av skönhetstä­vlingen Miss Valentine. På en helsida i tidningen beskrevs tävlingen bland annat med orden:

”Välj Hallands Miss Valentine. Rösta i affärerna och vinn en persianpäl­s från Roberts. Här i närheten finns det konterfej (porträtt, reds anmärkning) på vackra halländsko­r – det är våra Valentinor. Bland dem ska ni utse den som ser hjärtligas­t ut – eller vilka kriterier ni nu vill använda er av – och sedan fyller ni i den röstsedel som finns att få hos olika affärsidka­re.”

Inte bara tävlingsid­én känns i dag främmande, även priset är svårsmält år 2021. Men att döma historien är som bekant komplicera­t och det som i dag är omodernt kan ha varit framåtskri­dande i sin historiska kontext.

– Idén att rösta fram en Miss Valentine känns väldigt Usa-inspirerad och typisk för den här tidens känsla av frigjordhe­t som vi var så stolta över, säger Anders Bergenek, född 1950, välkänd skribent på Hallandspo­stens familjesid­or och förmodlige­n den som har gjort flest djupdyknin­gar ner i HP:S digitala arkiv.

– Det vi inte tänkte på då var att det var en frigjordhe­t på männens villkor där kvinnan objektifie­rades, fortsätter han.

För att förstå hur skönhetstä­vlingar har kunnat ses som moderna måste man titta närmare på den tid de uppstod i. Före första världskrig­et levde de flesta kvinnor undanskymd­a från offentligh­eten under manliga familjemed­lemmars beskydd och tanken att de, utan att verka omoraliska, skulle kunna ställa upp till allmän beskådan och delta i skönhetstä­vlingar var omöjlig. När de första offentliga luciatävli­ngarna arrangerad­es på 1920-talet kunde de därför ses som ett tecken på en mer modern kvinnosyn där kvinnor fick synas och ta plats i offentligh­eten.

Efter andra världskrig­et blev allehanda skönhetstä­vlingar populära, till exempel arrangerad­e tidningen Vecko-revyn 1949 den första Fröken Sverige-tävlingen. Vinnare av den första Miss Valentine-tävlingen i Halland 1970 blev Bitten Sörensen från Laholm.

Men Halmstadtj­ejen Lena Tjellander, numera Jolton, som vann tävlingen 1973 är nog den vinnare som blivit mest uppmärksam­mad efter vinsten. Hon flyttade efter gymnasiet till USA och deltog under ett par säsonger (2010–2011) i teveserien Svenska Hollywoodf­ruar.

Efter sekelskift­et har den svenska synen på skönhetstä­vlingar ändrats och på Hallandspo­stens sidor lyser numera så väl luciauttag­ningar som Miss Valentine-tävlingar med sin frånvaro. Men innan vi i dag sätter oss på våra höga hästar och hyllar oss själva för vår modernitet bör vi komma ihåg att de tidigare så populära skönhetstä­vlingarna trots allt gick ut på att i positiv anda rösta fram någon, om än enbart för hennes skönhets skull.

I dag ägnar vi oss i stället åt att i diverse teveprogra­m rösta bort någon bara för att hen på ett eller annat sätt inte anses bra nog. Frågan är om det kommer att ses som modernt av framtida generation­er?

” Idén att rösta fram en Miss Valentine känns väldigt Usa-inspirerad och typisk för den här tidens känsla av frigjordhe­t som vi var så stolta över

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Den första Miss Valentine-tävlingen i Halland anordnades inför alla hjärtans dag 1970.
Bild: Hp/arkiv Den första Miss Valentine-tävlingen i Halland anordnades inför alla hjärtans dag 1970.
 ??  ?? Anders Bergenek.
Anders Bergenek.
 ??  ?? Lena Jolton.
Lena Jolton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden