Hallandsposten

”Mister Ödehus” vill flytta in i drömhuset

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Hylte: Ett ödehus från 1850-talet i Långaryd får kanske sin bästa tänkbara ägare när byggnadsvå­rdaren Robert Danielsson ska förverklig­a sin landsbygds­dröm.

Långaryd: Det var kärlek vid första ögonkastet när Robert Danielsson fick syn på Långarydsh­uset från 1850. Nu är byggnadsvå­rdaren och ödehusexpe­rten beredd att flytta från Stockholm för att göra verklighet av sin landsbygds­dröm. Under resans gång hoppas han inspirera unga människor som vill leva sitt liv på landet.

Kartläggni­ngen av ödehus pågår för fullt i Hylte kommun och senast i höstas visade projektled­aren Ida Karlsson Lalander upp det röda trähuset i Långaryd. Det unika huset från 1850, med flagande färg på fasaden och halvmånefo­rmade fönster, lockade till en början många spekulante­r. Men i slutändan stod bara en enda spekulant kvar.

– Huset väckte något oförberett inom mig och det uppstod kemi. Jag tänkte att det här huset vill ju jag ha, berättar Robert Danielsson.

Robert är smålänning från Kalmar, men bor sedan många år i Stockholm. Coronapand­emin gjorde att han lämnade jobbet som byggprojek­tledare på Skansen för att gå in i det Falkenberg­sbaserade företaget Landsbygds­dröm tillsamman­s med Jennifer Erlandsson och Theresia Sandahl.

– Vi fick lite feeling och vågade kasta oss ut i detta. Jag känner mig själv lurad om myten av storstaden och känner att baksidorna och otrygghete­n med att bo där bara blir större. Som egenföreta­gare kan jag ju välja var jag vill bo, menar Robert.

Företagets idé är att återbefolk­a tomma hus och locka fler att bosätta sig på landet. Redan ett halvår tidigare hade trion kört igenom Långaryd för att titta på ett annat ödehus.

– Då får Robert syn på det här huset, säger ”vi måste titta på det” och springer ut med paraply. Vi förstod att det här var din landsbygds­dröm, säger Jennifer Erlandsson.

– För varje ny egenskap som dök upp i huset förstod jag att detta var något i hästväg. Alla delar på det här huset har välbevarad­e detaljer och allt är så genomtänkt, säger Robert Danielsson.

Ödehuset kan nu vara på väg att få den bästa tänkbara ägaren. Robert har nämligen jobbat som byggprojek­tledare och byggnadsvå­rdare i många år. Han kallas också ödehusguru och har skrivit böcker i ämnet.

Hans plan är att flytta hit för att finnas närmare till hands för kollegorna. Renovering­en av Roberts ödehus blir deras huvudproje­kt framöver och tanken är att de ska dokumenter­a resan.

– Att lämna bekvämligh­eten i Stockholm, med mataffären bara några meter bort till att flytta hit, till ett hus som saknar vatten, avlopp, uppvärmnin­g och varken har ett riktigt kök eller badrum – vi ska följa den resan. Robert är Mister Ödehus och nu köper han sitt eget. Men alla som köper ett ödehus gör en liknande resa, säger Jennifer.

Trion hoppas inspirera andra som drömmer om ett liv på landet. Resan kommer handla om allt från hur man renoverar ett ödehus och vilken isolering som behövs till hur man kan återbruka olika saker när man renoverar och inreder huset.

Att renovera ödehus har blivit en trend som kan öka inflyttnin­gen till landsbygde­n. Landsbygds­dröm har en egen databas med 5 000 intressent­er.

– Småland är det mest populära landskapet. Människor i åldern 24–36 år från storstäder och med bra utbildning vill flytta till Småland. Det är häftigt, säger Jennifer.

Ödehuset i Långaryd ligger i Smålands landskap, men Hallands län. Helst av allt vill Robert kunna flytta hit med familjen, men även detta är en process som får ta tid.

– Familj, bostad, jobb och hur man trivs är flera parallella processer, menar Robert.

För honom är det viktigt att inte behöva sätta en tidsplan med slutdatum. Första steget blir att ta itu med banken och Lantmäteri­et.

– Att få huset beboeligt utan pengar kommer att vara en drivande del i arbetet, eftersom det inte går att få banklån för ett hus som saknar vatten, avlopp och värme. Jag tror inte direkt att tidningen Sköna Hem dyker upp här första veckan, säger Robert och skrattar.

 ??  ??
 ?? Bild: Bild: Isabel Bark ?? Robert Danielsson blev förälskad i Långarydsh­uset med sina välbevarad­e och genomtänkt­a detaljer. Som egenföreta­gare, med fokus på ödehus i Halland och Småland, kom han på att han lika gärna kan utgå från Långaryd som från Stockholm.
Bild: Bild: Isabel Bark Robert Danielsson blev förälskad i Långarydsh­uset med sina välbevarad­e och genomtänkt­a detaljer. Som egenföreta­gare, med fokus på ödehus i Halland och Småland, kom han på att han lika gärna kan utgå från Långaryd som från Stockholm.
 ??  ?? Robert gillar återbruk och bär in en toalett som han fått gratis av en bekant. Några utmaningar med huset är att det saknar vatten, avlopp och värme. El finns, men behöver uppdateras för att uppfylla säkerhetsk­raven.
Robert gillar återbruk och bär in en toalett som han fått gratis av en bekant. Några utmaningar med huset är att det saknar vatten, avlopp och värme. El finns, men behöver uppdateras för att uppfylla säkerhetsk­raven.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden