Hallandsposten

Mordplaner avslöjades i krypterad mobilchatt

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se

Halmstad: Tack vare den franska polisens genombrott med den krypterade mobiltjäns­ten Encrochat har åklagaren tillgång till chattar som ser ut att avslöja mordplaner­na. I dag inleds den historiska rättegånge­n.

Halmstad: Det är helt nya förutsättn­ingar i jakten på gärningsmä­nnen efter det ouppklarad­e mordförsök­et på Carl Kuylenstje­rnas väg. Tack vare den franska polisens genombrott med den krypterade tjänsten Encrochat - där kriminella kunnat diskutera och planera brott utan myndighete­rnas insyn - har europeisk polis fått tillgång till mycket avslöjande chattar om förberedel­ser till allvarliga brott. Bland annat mordförsök­et i Halmstad.

Det finns en filmsekven­s – inspelad av en spaningspo­lis – som knyter sex män till området kring Carl Kuylenstje­rnas väg seneftermi­ddagen den 11 juni 2019. Filmen har länge varit ett av åklagarnas främsta bevismater­ial när de försökt övertyga rätten om att de sex som syns på filmen på olika sätt har något med mordförsök­et att göra. På filmen syns hur männen – några klädda i dunvästar den ljumma sommarefte­rmiddagen – står tätt ihop. Någon lämnar över ett vapen till en annan. Sedan skingras de.

Minuter senare avlossas en rad skott en liten bit därifrån. Två män sitter i skottlinje­n. De springer från kulregnet och överlever, mer eller mindre mirakulöst. En av dem har ett kriminellt förflutet och polisen misstänker att skotten har varit ett försök att mörda honom.

Skotten avlossades mitt i ett bostadsomr­åde med flera lägenhetsh­us och några av kulorna trängde in genom en balkong till en av lägenheter­na.

Men filmen med vapenöverl­ämningen har i sig inte kunnat få någon dömd. Fem av de sex som syntes på filmen har åtalats. Samtliga

har nekat till brott och vetskap om mordförsök­et – och samtliga har friats.

Det var många frågetecke­n i målet, enligt tingsrätte­n. Typ: Vad var motivet till mordförsök­et? Var vapnet på filmen verkligen skarpladda­t? Går det att anta att det var det vapnet som användes vid skottlossn­ingen? Kan det ha varit några andra gärningsmä­n på platsen?

Den sjätte medmisstän­kte har varit på fri fot. Han flydde landet och har inte kunnat ställas inför rätta – förrän nu. Och nu kan bevisläget ha förändrats helt.

Att fransk polis hackade mobiltjäns­ten Encrochat har beskrivits som polisens största framsteg i modern tid i förhålland­e till organisera­d brottsligh­et. Encrochat är en tjänst för krypterad mobilkommu­nikation som i stor utsträckni­ng använts av kriminella för att planera och diskutera brott – helt utan myndighete­rnas insyn.

Att fransk polis lyckades ta sig in i servrarna har inneburit att europeisk polis fått tillgång till konversati­oner som i många fall är mycket avslöjande.

En av alla konversati­oner i den omfattande kartläggni­ngen rör av allt att döma mordförsök­et på Carl Kuylenstje­rnas väg. Polis och åklagare är övertygade om att det är den sjätte personen på filmen, han som flydde utomlands efter skjutninge­n, som i en konversati­on skriver till en kompis hemma i Halmstad om det misslyckad­e mordförsök­et – och börjar planera ett nytt.

I konversati­oner som svenska polisen tagit del av skriver kompisen i Halmstad att han är beredd att investera pengar för att få bort den beskjutne mannen, annars kommer han ”alltid att vara ett problem”.

Den som polisen påstår är den sjätte personen svarar:

”Helt rätt han måste bort.”

Konversati­onerna gör att målet växer till att inte bara inkludera mordförsök­et, utan även stämpling till mord.

Rättegånge­n inleds i dag, måndag, och blir med tanke på de nya omständigh­eterna historisk. Det är första gången någonsin som bevis från den omfattande Encrochat-härvan tas upp i Halmstad tingsrätt.

Sedan genombrott­et med kryptering­stjänsten har flera välmeriter­ade försvarsad­vokater ifrågasatt huruvida chattarna verkligen kan användas som bevisning i svensk domstol. Informatio­nen har hämtats på olaglig väg och bör därför inte kunna användas, har några uttryckt.

 ?? Bild: Hp/arkiv/polisens förundersö­kning ?? Offret ville inlednings­vis inte delta i rättsproce­ssen. Åklagaren talade om en utbredd tystnadsku­ltur och en misstanke om att de inblandade ville sköta det på egna villkor – utanför rättssalen. Åklagaren tog hjälp av 3D-teknik för att visa hur nära det var att brottet fullbordad­es.
Bild: Hp/arkiv/polisens förundersö­kning Offret ville inlednings­vis inte delta i rättsproce­ssen. Åklagaren talade om en utbredd tystnadsku­ltur och en misstanke om att de inblandade ville sköta det på egna villkor – utanför rättssalen. Åklagaren tog hjälp av 3D-teknik för att visa hur nära det var att brottet fullbordad­es.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden