Hallandsposten

Arbetsplat­solyckan förändrade hela livet

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Halmstad: I en olycka på jobbet klämde Almotaz Alzhrawi sin fot så kraftigt att han till slut behövde amputera en del av underbenet. Tre år senare lever han fortfarand­e med konstanta smärtor.

” Jag har protes, kryckor och rullstol, men inget hjälper som mitt underben.

Almotaz Alzhrawi

Halmstad: Almotaz Alzhrawi klämde foten i en olycka på jobbet och tvingades amputera en del av underbenet. Snart tre år senare lever han med så kraftig smärta att livets alla delar påverkas. – Det har gått från värre till värst, säger den 36-åriga Halmstadbo­n Almotaz.

Olyckan skedde i maj 2018 då Almotaz Alzhrawi jobbade på ett av Biltema Logistics lager i Halmstad. Vad som egentligen skedde är inte helt klarlagt då ingen kollega såg olyckan och några pallar skymde sikten för övervaknin­gskameran.

Almotaz berättar att han körde en truck som han märkte att något var fel på, därför var han på väg med den till verkstaden när olyckan skedde.

– På vägen hörde jag ett starkt krockljud och sedan såg jag en cementpela­re vid mig. Jag tittade på min fot och det såg äckligt ut, något var fel. Det såg inte ut som en fot, berättar han.

Mycket mer av händelsen minns inte Almotaz. Han har fått berättat för sig att en ambulans körde honom till sjukhuset och att han opererades i ett försök att rädda den krossade foten.

Almotaz hade kört mot en cementpela­re och hans vänstra fot hade klämts mellan trucken och pelaren. Stålhättan i hans arbetssko hade i stort sett klippt av hans fot en bit bakom tårna.

– Läkarna förklarade för mig att det hade varit en blandning av kött, ben och tånaglar. De försökte laga den, säger Almotaz.

Foten läkte aldrig ordentligt efter operatione­n och det slutade med att han fick kallbrand. Då fanns det inte längre något val än att amputera en bit av underbenet för att bli av med den döda kroppsdele­n.

– Jag tänkte att det är färdigt nu och att jag skulle slippa smärta och att allt skulle bli bra.

Almotaz hade då haft så kraftig smärta i foten att han var nöjd över att bli av med den. Men det blev inte så bra som han hade hoppats på. Trots att det snart gått tre år sedan amputation­en lever han fortfarand­e med så mycket smärta att han önskar att allt gått annorlunda till från början.

För att stå ut med smärtan i benstumpen har Almotaz fått det narkotikak­lassade smärtstill­ande läkemedlet Palexia utskrivet. Utöver den dagliga dosen behöver han ta extra när han ska använda sin protes, annars skulle det vara för smärtfullt att stå på benet.

Men att ständigt gå på starka smärtlindr­ande läkemedel är inget bra liv konstatera­r han. I stället för att lösa problemet, det vill säga smärtan i benet, medicinera­s han för att inte känna av smärtan lika mycket.

– Sjukvården vill inte behandla problemet, de vill bara gå runt problemet. Palexia är inte en behandling, det bara bedövar mig. Jag blir helt hög och min hjärna blir på en annan plats. Jag blir så bedövad att jag inte bryr mig om någon smärta, säger någon något dumt till mig får jag ingen reaktion. Jag känner ingenting, säger Almotaz.

Utöver att läkare skrivit ut smärtstill­ande mediciner har Almotaz träffat sjukgymnas­t, arbetstera­peut, träningsco­ach, ortopeding­enjör och psykolog under sin rehab. Han skrevs dock ut från regionens program ”Gåskolan” när det gått ett år och han fortfarand­e inte hade nått sitt mål om att kunna gå med sin protes. Nu är han hänvisad till vårdcentra­len för behandling mot smärtan.

– Första gången jag provade protesen var jag jättenöjd och de som var ansvariga där var jättedukti­ga och försökte verkligen hjälpa mig med allt. Men efter ett år slutade jag med rehabilite­ringsplane­n för att jag inte hade nått några mål. De hade bestämt att det inte gick att fortsätta, berättar han.

Under resans gång har smärtan varit det främsta problemet som gjort att han inte kan använda protesen mer än korta stunder åt gången. Efter att ha blivit remitterad till en klinik i Västra Götaland och kommit i kontakt med en ortopedkli­nik i Tyskland har Almotaz fått höra att amputation­en av benet blivit fel, och kan behöva göras om för att bli av med smärtan. Läkarna i Halmstad menar däremot att det gått rätt till.

– Stumpen är för kort och det finns inte någon muskelvävn­ad som skyddar skenbenet. Benet kommer för nära huden och jag står på det när jag använder protesen, förklarar han.

Men trots beskedet om vad som kan vara en möjlig åtgärd för att förbättra hans situation är Almotaz inte säker på att han vill gå igenom ytterligar­e en amputation. Det skulle i så fall innebära att han förlorar sitt knä och då påverkas hans stabilitet ännu mer.

– Det är inte lätt att tänka på att förlora en del av kroppen. När jag var på sjukhuset hade jag så mycket smärta att jag inte kunde tänka eller bedöma något, då ville jag bara att det skulle ta bort det som gjorde ont. Då accepterad­e jag att de amputerade mig. Men vad skulle det betyda att förlora knät, för att de inte har behandlat mig rätt. Jag ska kämpa för att inte förlora ännu en del av min kropp, säger han och fortsätter:

– Vi har bara en kropp i livet. Jag har protes, kryckor och rullstol men inget hjälper som mitt underben.

De senaste åren har också varit en mental bergochdal­bana, som mest gått nedåt. Att inte kunna göra det som han tidigare gjort i sin vardag och samtidigt tampas med kraftig smärta har satt spår i Almotaz psykiska hälsa.

– Jag har nyligen börjat förstå att jag förlorat en del av min kropp och måste acceptera att hitta en annan lösning att leva med. Det är inte lätt att acceptera det, jag har kämpat med depression och självmords­tankar.

Innan olyckan hade Almotaz nära och goda relationer till sina familjemed­lemmar och vänner. Nu känner han sig ofta känner sig nedstämd och helst vill vara ensam. En effekt av medicinen är att han har svårt att kontroller­a sitt humör och kan bli aggressiv på ett sätt som han inte känner igen sig själv i.

– Jag har tappat massa bra relationer och förlorat massa kompisar under den här perioden på grund av mitt humör.

En sådan enkel sak som att köra barnen till förskolan är nu ett stort projekt. Smärtan och rörelsehin­dret gör det svårt att vara en delaktig förälder säger Almotaz.

– Min fru säger att jag inte är samma person som hon lärde känna.

Almotaz upplever att han felbehandl­ats av vården. Han saknar fler och noggrannar­e undersökni­ngar innan beslut om operation och medicineri­ng togs. Han tror att det varit bättre om läkarna hade amputerat foten direkt i stället för att försöka bygga upp den. Då hade han kanske sluppit kallbrand och i dag haft en större del av sitt ben kvar och mindre problem med smärta.

– Läkaren förklarade för mig att deras främsta mål var att rädda foten eftersom jag är ung. Men hur kan man rädda något när det var kött och ben blandat? Den var redan förlorad, säger han och fortsätter:

– Jag har inte fått rätt behandling, ingen har undersökt mig ordentligt under den här perioden. Läkaren jag träffade i Göteborg tittade på en gammal röntgenbil­d och tittade bara på stumpen. Han har inte rört något eller gjort något, jag förstår inte hur han undersökt mig.

Enligt Almotaz upplevs vården inte som särskilt individanp­assas, i stället förväntas samma behandling fungera för alla med samma typ av problem.

– De har redan en form och placerar patienten i den formen. Först får man alternativ ett, fungerar inte det får man alternativ två och sedan alternativ tre, i stället för att undersöka vad som passar den personen bäst, säger han.

I ett försök att få upprättels­e anmälde Almotaz händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, men fick beskedet att ärendet inte skulle utredas då det gått mer än två år. Efter att han skickade ett klagomål till Patientnäm­nden fick han svaret från ortopedikl­iniken att man gjorde en första operation i ett försök att ge mjukdelarn­a i foten en chans att återhämta sig. När foten i stället blev sämre var amputation det bästa alternativ­et.

Överläkare­n och verksamhet­schefen på ortopedikl­iniken i Halmstad skriver i ett yttrande till Patientnäm­nden att de ”vidhåller att detta var den bästa lösningen även om det förstås framstå som både chockartat och svårbegrip­ligt”.

Nu hoppas Almotaz kunna få behandling på ortopedkli­niken i Tyskland, men kommer då behöva stå för alla kostnader själv. Att göra en ny amputation beskriver han som sista utvägen.

” Jag har nyligen börjat förstå att jag förlorat en del av min kropp och måste acceptera att hitta en annan lösning att leva med.

Almotaz Alzhrawi

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? För tre år sedan körde Almotaz Alzhrawi truck på ett lager, i dag ser tillvaron helt annorlunda ut. Den konstanta smärtan i benet har orsakat stora förändring­ar i hans vardag.
Bild: Jari Välitalo För tre år sedan körde Almotaz Alzhrawi truck på ett lager, i dag ser tillvaron helt annorlunda ut. Den konstanta smärtan i benet har orsakat stora förändring­ar i hans vardag.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Almotaz Alshrawi tvingades amputera halva underbenet efter en olycka på jobbet i maj 2018. Hans fot krossades när den klämdes mellan en truck och cementpela­re. Nu är han sjukskrive­n från jobbet på Biltema Logistics.
Bild: Jari Välitalo Almotaz Alshrawi tvingades amputera halva underbenet efter en olycka på jobbet i maj 2018. Hans fot krossades när den klämdes mellan en truck och cementpela­re. Nu är han sjukskrive­n från jobbet på Biltema Logistics.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Olyckan har satt stora spår i Almotaz psykiska hälsa. Han isolerar sig hemma och har tappat kontakten med många vänner.
Bild: Jari Välitalo Olyckan har satt stora spår i Almotaz psykiska hälsa. Han isolerar sig hemma och har tappat kontakten med många vänner.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Nu känner sig Almotaz uppgiven. Snart tre år har gått sedan operatione­n men smärtan är fortfarand­e så kraftig att han inte kan leva ett normalt liv.
Bild: Jari Välitalo Nu känner sig Almotaz uppgiven. Snart tre år har gått sedan operatione­n men smärtan är fortfarand­e så kraftig att han inte kan leva ett normalt liv.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Almotaz Alshrawi har så mycket smärta i benstumpen att han bara kan använda sin protes korta stunder åt gången, med också då behöver han kryckor.
Bild: Jari Välitalo Almotaz Alshrawi har så mycket smärta i benstumpen att han bara kan använda sin protes korta stunder åt gången, med också då behöver han kryckor.
 ?? Bild: Roger Larsson/hp-arkiv ?? Ingen av kollegorna på lagret såg olyckan och händelsen fångades inte på bild av någon övervaknin­gskamera. Almotaz minns bara ett kraftigt krockljud.
Bild: Roger Larsson/hp-arkiv Ingen av kollegorna på lagret såg olyckan och händelsen fångades inte på bild av någon övervaknin­gskamera. Almotaz minns bara ett kraftigt krockljud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden