Hallandsposten

Trycket på resor ökar igen – direktflyg till Kreta 2022

Halmstad: Nu börjar Halmstadbo­rna vilja åka utomlands igen. Och sommaren 2022 kan alla ressugna se fram emot direktchar­ter från Halmstad till Kreta.

- Johanna Ulrika Orre juo@hallandspo­sten.se

– Det lossnar nu, det gör det! Ingela Svensson, säljchef på Ticket i Halmstad, låter segerviss. Halmstadbo­rna tycks ligga i startgropa­rna för att ge sig ut i världen igen. Sedan ungefär tre veckor har inte bara förfrågnin­gar utan även bokningar hos Ticket börjat ramla in. Störst är intresset för höst- och vinterreso­r till Kanarieöar­na, Thailand och Karibien. Men många vill ge sig iväg redan i sommar.

– Då är det främst Medelhavet som lockar. Så brukar det se ut, men det som skiljer sig från vanliga år är att det i år är en viss förskjutni­ng mot sensommare­n. Då tror många att de har hunnit bli vaccinerad­e, säger Ingela Svensson.

En annan skillnad mot tidigare år är att många Halmstadbo­r redan nu börjar planera vart de ska resa sommaren 2022.

– Nästa sommar bokas jättebra redan nu. Det är tidigare än vanligt.

Många tycks vilja säkra sig en plats i god tid, säger Ingela Svensson.

Sommaren 2022 finns också en stor nyhet för alla som gillar direktchar­ter från Halmstad till Medelhavet. Nytt möjligt resmål från Halmstad City Airport blir då Kreta. Arrangör är TUI och första avgång är planerad till söndag 21 augusti 2022.

Den här sommarens direktchar­ter från Halmstad är dock tänkt att gå till Turkiet med start söndag 31 juli. Men om årets sommarreso­r blir av återstår att se.

– Det är inte säkert. Det är TUI som bestämmer det och det beror på hur många som bokar. Förra årets Turkietres­or ställdes ju in och svenska utrikesdep­artementet avråder i nuläget fortsatt från icke-nödvändiga resor utanför EU, så än så länge är det osäkert hur det blir, säger Anette Holmgren, affärsutve­cklare på Halmstad City Airport, som tror mer på höstens planerade charterres­or från Halmstad till Gran Canaria.

– Då tror vi mer säkert att det kommer att fungera, för då har nog vaccinerin­gen kommit längre.

Att reslusten mycket hänger ihop med hur långt vaccinerin­gen har kommit har även Halmstadba­serade

resebyrån Sydamerika­experten märkt av.

– Våra resenärer är ofta lite äldre och flera som har hört av sig de senaste veckorna har sagt att de nu har fått sin första spruta och därför börjar titta efter resor igen, säger vd Björn Larsson.

En välkommen förändring eftersom det senaste årets pandemi har lett till en 96-procentig nedgång i omsättning för företaget.

– En vanlig vintermåna­d brukar vi normalt ha runt 100 sålda paketresor. Men under hela perioden från mars förra året till nu har vi bara sålt totalt 4 paket ...

Att förfrågnin­garna nu ökar har ännu inte lett till fler bokningar men Björn Larsson är optimistis­k om framtiden.

– När det väl lossnar tror jag att det kommer bli en väldig rush.

Han får medhåll av Anette Wephton, ägare till likaså Halmstadba­serade resebyrån Golf Joy Travel, som också har märkt en uppgång i förfrågnin­gar de senaste veckorna.

– Det är framför allt till hösten som folk vill resa, inget i sommar, och de är mer intressera­de av att åka till Mallorca och Kanarieöar­na än till Florida. Man vill inte åka så långt och många frågar också efter möjlighet till självhushå­llning.

” Nästa sommar bokas jättebra redan nu. Det är tidigare än vanligt.

Även om förfrågnin­garna nu ökar verkar många, enligt Anette Wepthon, avvakta med att boka tills myndighete­rna ger klartecken för utlandsres­or.

– Många väntar också på att det ska bli klart med någon form av vaccinpass. Så fort som det är klart tror jag att vi får en ketchupeff­ekt av bokningar, säger hon.

Än så länge verkar priset på semesterre­sor, oavsett sort och resmål, vara ganska oförändrat. Det är varken högre eller lägre än normalt trots tidigare totalstopp och nu förväntad köprush.

Ingela Svensson, säljchef på Ticket i Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden