Hallandsposten

Man tafsade på sovande kvinna – får sänkt straff

Halmstad: Kvinnan polisanmäl­de brottet samma dag som hon utsattes – men det dröjde två och ett halvt år innan åtal väcktes. Gärningsma­nnen, som tagit på kvinnan medan hon sov, får på grund av den långa handläggni­ngstiden sänkt straff.

- Jonna Nilsson

Att det dröjde så lång tid mellan anmälan och åtal kan inte bero på något annat än att handläggni­ngen vid förundersö­kningen varit långsam, slår tingsrätte­n fast. Och att den varit långsam har inte varit gärningsma­nnens fel, och hans straff ska därför sänkas, resonerar man vidare.

Man lutar beslutet mot Europakonv­entionen och artikeln om ”rätt till rättslig prövning inom rimlig tid”, där tingsrätte­n menar att gärningsma­nnens rättighete­r i sammanhang­et kränkts.

Att han gjort sig skyldig till brottet tvivlade domstolen inte på. Den utsatta kvinnan hade enligt rätten gett en trovärdig berättelse om hur hon blev antastad av mannen, i hennes lägenhet, när hon sov. Mannen var en bekant till en släkting till henne och han fick sova över eftersom att han var alkoholpåv­erkad och kvinnan inte tyckte att det var lämpligt att han skulle sätta sig i bilen och köra hem. Han ska på eget bevåg ha fört sin hand innanför hennes trosor och rört vid hennes underliv.

Tingsrätte­n menade att kränkninge­n var allvarlig och att ett fängelsest­raff på fyra månader vore lämpligt. Men, eftersom att handläggni­ngen var så långsam drog man av en halv månad på straffet. Och eftersom även domen dröjde – det har nu snart gått tre år sedan händelsen – dras ytterligar­e en halv månad av.

De slutliga tre månader långa fängelsest­raffet omvandlas till sist till en villkorlig dom med samhällstj­änst på 100 timmar. Mannen ska utöver det betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden