Hallandsposten

Unga aktiespara­re varnar för fallgropar

Halmstad: Intresset för aktier är högt i pandemin – särskilt bland unga. Trenden gläder organisati­onen Unga aktiespara­re i Halmstad, som dock vill varna för dyra misstag. – Det är viktigt att vara medveten om hur man ska spara, säger ordförande­n Rasmus Be

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se 010-471 51 15

Många fick upp ögonen för aktier pandemiåre­t 2020. Enligt SCB steg antalet aktieägare inom hushållsse­ktorn med 80 000 privatpers­oner under året. Och främst var det män och unga personer mellan 25 och 34 år som bidrog till ökningen.

Trenden märks hos Unga Aktiespara­res lokalavdel­ning i Halmstad. Jesper Ahlberg, styrelsele­damot, och Rasmus Berg, ordförande, tror att det finns flera förklaring­ar bakom. Inte minst den starka börsutveck­lingen efter förra vårens börsfall.

– Sådana extrema uppgångar tror jag har fått många att vilja investera, säger Jesper Ahlberg.

Under det gångna året har aktier också tagit allt mer plats i sociala medier. Listan på olika konton och forum kan göras lång, berättar Rasmus Berg.

– Man ser profiler som visar upp fina grafer på hur deras portföljer gått upp flera hundra procent på ett år. Och när unga, som hänger mycket på sociala medier, tar del av detta kan det upplevas som att det är väldigt enkelt att tjäna stora pengar på aktiemarkn­aden, säger han.

Samtidigt som duon gläds över det ökade aktieintre­sset tycker de sig se ett oroväckand­e beteende bland många nybörjare.

– Det verkar som att det finns en väldigt stor riskaptit hos unga i dag, vilket troligtvis beror på att man bara har upplevt uppgångar och ingen riktig nedgång. Vi tror att många har en mer riskfylld portfölj än vad de borde ha över en längre tid, säger Rasmus Berg.

Genom Unga aktiespara­re vill de sprida kunskap och informera om fallgropar­na att undvika.

– Det är viktigare än någonsin att förmedla våra gyllene regler som är; förstå vad du köper, håll dig informerad, spara långsiktig­t, spara regelbunde­t och sprid risken, säger Jesper Ahlberg.

För den som ännu inte investerat i aktier men funderar på att komma i gång är ett av råden att börja med att läsa på.

– Och något som jag tycker är väldigt viktigt är att starta med pengar du har råd att förlora, säger Jesper och får medhåll från Rasmus.

– Det är ofta i början man gör de flesta misstagen. Då ska man helst inte investera allt man har.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Jesper Ahlberg och Rasmus Berg är med i Unga aktiespara­re i Halmstad.
Bild: Roger Larsson Jesper Ahlberg och Rasmus Berg är med i Unga aktiespara­re i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden