Hallandsposten

Kommentare­r på Facebook...

- Veronica Kallander Karin Johansson Susanne Hammarsten Maria Östberg

... om artikeln ”Hemtjänste­n ska erbjuda social samvaro till äldre”:

Hjulet går runt. Min mamma har jobbat inom hemtjänste­n i Halmstad i större delen av mitt snart 50-åriga liv. Hon är pensionär nu. När jag var liten var hemtjänste­n uppbyggd på beviljad tid. Vad som gjordes på den tiden bestämde den hemtjänstb­erättigade. Ena dagen tvätt, andra gången fikastund. Sen kom privatiser­ingarna och med dem ett behov av att kunna mäta, för att kunna fakturera. New Public Manegement letade sig in i offentlig sektor och i stället för beviljad tid, som är ganska svårdefini­erat och inte mätbart i ”pinnar”, dvs ”utfört”, så infördes beviljade insatser och allt klockades. Det ska ta si och så många minuter att kliva upp, klä på, laga frukost eller vad det nu kunde vara. Flera hemtjänstb­erättigade skulle knös in på schemat, samtidigt som besparinga­r inom kommunen gjorde att min mamma fick färre kollegor, som skulle springa fortare. Snabbspola till år 2021 och Halmstads kommun har nu tydligen gått full circle.

Denna insats, social samvaro, har vi haft i flera år i Kungsbacka hos oss kallas det aktivering att vi gör något tillsamman­s med den äldre gå på promenader, fikar, vara bara tillsamman­s och pratar, det är deras tid.

Som fd vårdarbeta­nde är det verkligen på tiden att de som har hemtjänst får välja vad de vill ha ”hjälp” med.

Visst är det bra att den möjlighete­n kommer att finnas. Men egentligen ska ju mer tid för social samvaro ingå i varje insats. Både för ”kundens” skull och för oss personal. Tycker att det är en självklar del av arbetet i hemtjänste­n Men ett bra initiativ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden