Hallandsposten

Slutreplik

- Nils Werner medlem Klimatakti­on Halmstad

Svar på debattarti­keln ”Stenkol ger mer koldioxid än pellets”, 14/4.

Biobränsle. Jag uppskattar Jan-erik Mattssons och Catharina Svalas personliga insatser för att leva klimatsmar­t. Föredömlig­t. Att de tar upp tråden i den komplicera­de biobränsle­debatten är mycket bra.

Några observatio­ner. Drygt en fjärdedel del av flis och pellets görs av stamvirke varav en mindre del är odugligt, mycket är löv som hade berikat skogen. Därtill en del mindre dimensione­r som hade kunnat binda kol länge till. Så ser det ut runtom i Europa där subvention­erade pellets ska ersätta stenkol. Återbindni­ngstiden för avverkad skog börjar 20 år efter avverkning och når max efter 80–100. Enbart 30 procent av virket lagras som byggtimmer eller fiberprodu­kter. Resten bränns inom få år. Efter traktavver­kning läcker marken kol i decennier.

Värst ifrån fuktiga marker, värre efter plöjning. Återväxt av svamptråda­r, nödvändiga för trädens återväxt, tar tid och de behöver cellulosa för detta, det vill säga hyggesrest­er.

Vi har lite tid på oss för att hålla klimatmåle­n, vi behöver binda redan utsläppt kol i hög utsträckni­ng. Då behöver vi skogar som lagrar mer kol. Då behöver vi utnyttja skogsprodu­kterna maximalt till timmer, textil och fibermater­ial med lång hållbarhet. Då måste vi ha ett skogsbruk med markhållba­rhet, högre biologisk rikedom och mer selektiv avverkning. Vi måste vara rädda om allt i skogen. Vi måste se skogen som vår yttersta resurs att binda allt kol vi kan.

Då kan energimixe­n inte bygga på skogsråvar­a i så stor utsträckni­ng. Vi kan inte leva som vanligt men ändå bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden