Hallandsposten

Efter morden: Partisamta­l om våld mot kvinnor

Flera partier kräver nya åtgärder för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer. Jämställdh­etsministe­r Märta Stenevi (MP) bjuder nu in till partisamta­l.

- Peter Wallberg/tt

Stenevi menar att partisamta­l är en markering av hur viktig frågan är.

– Det är en fråga om liv och död, säger hon.

Den senaste tiden har mycket fokus legat på gängkrimin­alitet, men Stenevi konstatera­r att våldet mot kvinnor är minst lika allvarligt.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkrimin­aliteten, säger hon.

Stenevi skickade på söndagen ut en intressefö­rfrågan till sina partiledar­kollegor efter att Centerleda­ren Annie Lööf gjort ett inlägg på Facebook.

”Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommission­erna, de hårda tagen?”, undrar Lööf på Facebook.

Bakgrunden är flera uppmärksam­made fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med.

Lööf pekar bland annat på en kvinna som dödades i en gångtunnel vid järnvägsst­ationen i Linköping i torsdags och en kvinna som misstänkts ha dödats av en man hon har en relation med i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm, också i torsdags.

”Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspira­len och långsiktig­t skyddar våldsutsat­ta kvinnor och barn”, skriver Lööf.

Hon uppger att hon är redo för att sätta sig ner på partiledar­nivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor ”när som helst”.

De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående i en parrelatio­n, enligt en rapport från Brottsföre­byggande rådet. Förra året dödades 13 kvinnor, 2019 16 och 2018 22 kvinnor i en nära relation.

När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot, skriver Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) på sin hemsida. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälninga­r till polisen.

Enligt NCK tyder forskning på att det största bakomligga­nde motivet till dödligt partnervål­d mot kvinnor är mannens behov av kontroll över kvinnan.

I en skriftlig kommentar till TT uppger Lööf att C vill se höjda minimistra­ff för våld mot kvinnor, kriminalis­ering av kontroller­ande beteende, men även mer resurser mot och ökad prioriteri­ng av mäns våld mot kvinnor.

Hon tillägger dock: ”Mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn”.

Även inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) reagerar på de senaste veckornas uppmärksam­made fall. Han konstatera­r att sedan år 2000 har 315 kvinnor mördats av sin tidigare eller nuvarande partner.

Damberg understryk­er i ett inlägg på Facebook att regeringen har två prioritera­de huvudfrågo­r i kriminalpo­litiken: gängkrimin­aliteten och mäns våld mot kvinnor. ”Dessa prioriteri­ngar är likvärdiga”, försäkrar han.

Han pekar bland annat på att straffen skärpts för grova våldsbrott, på att 350 särskilda utredare anställs inom polisen för att utreda sexualbrot­t, brott mot barn och brott i nära relation, på att möjlighete­rna att förena kontaktför­bud med elektronis­k fotboja utvidgats och på att man storsatsat på kvinnojour­er.

Justitiede­partemente­t arbetar dessutom med förslag på ytterligar­e straffskär­pningar när det gäller sexuellt våld och ännu större möjlighet att sätta fotboja på förföljand­e män, uppger Damberg.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och Damberg ska också bjuda in organisati­oner och myndighete­r till rundabords­samtal för att diskutera ytterligar­e åtgärder.

Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch skriver i en kommentar till TT att ”brott mot kvinnor måste straffa sig hårdare”.

KD vill att överträdel­se mot kontaktför­bud ska leda till fängelse och att området för ett kontaktför­bud ska kunna vara en hel kommun eller flera kommuner i särskilda fall. Partiet föreslår också ett trygghetsp­aket för hotade kvinnor, med rätt att få använda pepparspre­j, larm och utbildning i självförsv­ar.

Även Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar anser att frågan måste prioritera­s.

– Det viktigaste är att kvinnors berättelse tas på allvar, säger Nooshi Dadgostar.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Jämställdh­etsministe­r Märta Stenevi (MP).
Bild: Anders Wiklund Jämställdh­etsministe­r Märta Stenevi (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden