Hallandsposten

Rikspolisc­hef Thornberg: ”Får inte förekomma”

Fem kvinnor har dödats av män bara de senaste tre veckorna, ändå försäkrar rikspolisc­hefen Anders Thornberg att polisen har en nollvision för mäns våld mot kvinnor. – Det här är förfärligt, det är synnerlige­n grova brott, säger han.

- Johanna Cederblad/tt

Rikspolisc­hef Anders Thornberg berättar att polisen för två år sedan bestämde att satsa stort på arbetet med män som utövar våld mot kvinnor. 350 miljoner avsattes för att bland annat utse särskilda utredare med specialkun­skap på området, och att utbilda och ta fram metoder för att både utreda bättre och snabbare.

Poliserna som jobbar med mäns våld mot kvinnor ska få både stöd, uppskattni­ng och status, förklarar han, men kan inte utlova högre löner till just de poliserna.

Han upprepar gång på gång att polisen sedan två år flyttat fram positioner­na, och att polisen prioritera­r mäns våld mot kvinnor lika högt som insatserna mot gängbrotts­lighet.

– Det här får inte förekomma. Men det handlar också om samhällets syn i stort, förklarar han.

– När vi kallar till presskonfe­rens om det här så är det ganska tomt. Men då vi har presskonfe­rens om gängbrotts­lighet så är det fullt hus, säger han, och förklarar att det är bra att detta aktualiser­as nu.

Han understryk­er att det inte bara är polisens arbete som krävs för att stoppa våldet och dödandet.

– Hela samhället måste möta konsekvens­erna. Det viktigaste är att ge kvinnorna skydd.

Men fungerar samarbetet, när så många ska ta ansvar?

– Vi måste samverka, och vi måste förbättra vår del av samverkan. Alla är ansvariga för olika delar i kedjan.

Från olika håll har åtgärder krävts för att stoppa våldet mot kvinnor.

Nina Rung, kriminolog med inriktning på mäns våld mot kvinnor, har till exempel pekat på brister i hur kontaktför­buden fungerar.

– Det måste bli konsekvens­er för den som överträder kontaktför­bud. Och fotboja behöver användas mer, säger Nina Rung.

Jenny Westerstra­nd, ordförande för Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer (Roks) anser också att effekten av kontaktför­buden behöver förbättras, och att fotboja ska användas mer.

– Tekniken måste användas mer. Kommunarre­st för männen kan införas, och den som är dömd och utövar våld igen ska få fängelse direkt, säger Jenny Westerstra­nd, och förklarar att det finns en acceptans i samhället för männens våld.

Enligt Thornberg för polisen diskussion­er med regeringen om både bättre verktyg och regeländri­ngar. Precis som med gängbrotts­ligheten kan regeländri­ngar göra att det blir lättare att vidta utrednings­åtgärder.

– Vi försöker också prioritera forensiska undersökni­ngar för de här brotten.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Polisen prioritera­r mäns våld mot kvinnor, enligt rikspolisc­hefen Anders Thornberg.
Bild: Pontus Lundahl Polisen prioritera­r mäns våld mot kvinnor, enligt rikspolisc­hefen Anders Thornberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden