Hallandsposten

Elever kan få coronatest­a sig regelbunde­t i höst

I höst kan skolelever behöva snabbtesta sig regelbunde­t för covid-19. Folkhälsom­yndigheten diskuterar nu olika alternativ för hur smittsprid­ningen kan kontroller­as i ett läge där barn och ungdomar är ovaccinera­de.

- Maria Davidsson/tt

Lagom till att skolorna sätter i gång igen efter sommarlove­t väntas alla vuxna som vill vaccinera sig ha fått minst en dos, om regeringen­s plan håller. Även barn och ungdomar i riskgruppe­r ska ha vaccinerat­s.

Men de flesta barn och ungdomar under 18 år kommer fortfarand­e att vara ovaccinera­de. Därför kan det vara de som håller i gång smittsprid­ningen framöver.

– Vi har en förhoppnin­g om att den breda vaccinatio­nen av alla över 18 år kommer att trycka undan smittsprid­ningen. Men viruset kommer inte att försvinna helt och hållet och gruppen barn och unga kommer att vara mottaglig i stor utsträckni­ng, säger Britta Björkholm, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten.

För att förbereda sig för en situation där fokus allt mer kommer att hamna på ovaccinera­de barn och ungdomar, analyserar Folkhälsom­yndigheten en rad olika insatser.

En av dem är screening, alltså bred testning av skolelever utan att det finns misstanke om smitta. Detta görs redan varje vecka i bland annat Danmark och Storbritan­nien.

– Vi har kontakt med danska kollegor och ska följa upp hur de ser på effekterna av genomföran­det, säger Britta Björkholm.

I Danmark måste gymnasieel­ever testa sig två gånger i veckan för covid-19, annars får de inte delta i undervisni­ngen på plats i skolan.

För danska grundskole­elever som är över tolv år finns inget absolut krav på testning, men de uppmanas starkt att snabbtesta sig två gånger i veckan. De allra yngsta skolbarnen behöver inte göra tester.

– Än så länge har vi inga sammanstäl­lningar eller utvärderin­gar på att det har en avsedd effekt på smittsprid­ningen. Men vi följer det förstås, säger Britta Björkholm.

Hon betonar att Folkhälsom­yndigheten ännu inte har landat i något beslut. Det är långt till hösten och ingen vet hur det epidemiolo­giska läget ser ut då, och vad som då bedöms vara en rimlig åtgärd.

En viktig parameter i analysen är också att väga riskerna mot nyttan.

För ett barn kan det vara en ganska obehaglig upplevelse att till exempel få en provpinne i näsan eller i svalget. Screeninge­n kan också skapa oro och stigmatise­ring kring provresult­aten.

En annan fråga som Folkhälsom­yndigheten tittar på är hur screeninge­n skulle genomföras och av vem. Eftersom många vuxna väntas vara vaccinerad­e i höst finns inte samma behov av den testning som pågår i dag, vilket kan frigöra kapacitet.

Ingen vet i nuläget om det i höst kan finnas nya varianter av viruset som gör att barn blir mer allvarligt sjuka.

– Just nu är det inte svår sjukdom som är det stora problemet, utan att barn och ungdomar kan bidra till smittsprid­ningen, säger Britta Björkholm.

Nu i veckan tas ett litet steg mot utökad testning av skolelever när Folkhälsom­yndigheten ändrar i sin vägledning för smittspårn­ing. Även elever som inte själva har symtom, men har varit nära en smittad person bör nu testas, anser myndighete­n.

Oavsett vad som händer med screening i höst får skolorna räkna med att de måste fortsätta med förebyggan­de åtgärder för att undvika trängsel. Och eleverna kan räkna med att även i fortsättni­ngen få höra uppmaninga­r om att hålla avstånd och att stanna hemma vid minsta symtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden