Hallandsposten

Risker när fler iva-patienter transporte­ras

Den tredje virusvågen pressar intensivvå­rden hårt. Inte minst i form av ett ökat antal transporte­r av iva-patienter mellan och inom regionerna.

- Lars Pedersen/tt

När resurserna på en intensivvå­rdsavdelni­ng (iva) inte längre klarar behovet kan det bli nödvändigt att flytta patienter till annan iva. Sådana intensivvå­rdstranspo­rter är förknippad­e med negativa följder.

Studier har påvisat försämrat tillstånd hos iva-patienten under och efter transporte­n, med förlängd vårdtid på iva som konsekvens, enligt Svenska intensivvå­rdsregistr­et (Sir).

För patient, närstående och personal blir det en psykisk extra belastning. Och resurser för transporte­rna måste oftast tas från redan hårt belastade ställen.

– Det är alltid önskvärt att inte behöva flytta patienter, säger överläkare Göran Karlström, ansvarig för Sir och medicinskt ledningsan­svarig i Region Värmland.

Den andra vågen i höstas avspeglade sig tydligt i antalet överflyttn­ingar till annan iva på grund av resursbris­t. I oktober låg andelen på 9,2 procent, i november 13,1 procent och i december 16,3 procent.

Efter årsskiftet avtog smittsprid­ningen, men tids nog rullade den

Flytt av covidpatie­nt på en iva-avdelning.

tredje vågen i gång. Motsvarand­e siffror är för januari 9,6 procent, februari 10,5 procent, mars 15,4 procent och hittills i april 19,2 procent.

Statistike­n från Sir visar andelen covidpatie­nter som iva-vårdats med covid-19 eller tillstånd relaterat till virussjukd­omen. Överflyttn­ingar avser transporte­r från en region till en annan eller inom samma region.

Sir har som målsättnin­g att iva-byten på grund av resursbris­t ska ligga under 2 procent. Pandemin har ställt allt på ända; nu ligger regionerna­s medelvärde nära 11 procent. Finns det allvarliga komplikati­oner kopplade till transporte­rna?

– Det är en sådan sak som är viktig att följa upp och det pågår en analys

om detta. Vi har ännu inte någon sammanstäl­lning, men det är en helt adekvat fråga och vi hoppas att inom kort kunna yttra oss om vi har haft några komplikati­oner, svarar Göran Karlström.

Eftersom tillgången till intensivvå­rdsutrusta­de ambulanser, flygplan och helikoptra­r är begränsad, har väntetider uppstått. Ibland i timmar, stundom från dag till annan.

– En transport har avbrutits vad jag vet. Det berodde på snöstorm. Transporte­n fick byta destinatio­n för att det inte gick att ta sig fram. Men det gick bra för den patienten, berättar Göran Karlström.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ??
Bild: Björn Larsson Rosvall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden