Hallandsposten

Nya padelbanor­na stoppas: ”Börjar om från ruta ett igen”

Alets IK:S padelsatsn­ing har stött på patrull. Bygglovet för tre nya padelbanor på Alevallen har rivits upp av Länsstyrel­sen, som hänvisar till oklarheter i Halmstads kommuns handläggni­ng. – Nu börjar vi om från ruta ett igen och tappar troligtvis hela 20

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

HP berättade i januari att Alets IK hade fått bygglov för att med hjälp av tre investerar­e bygga tre padelbanor på en del av det som i dag är Alevallens grusplan.

Alevallen ägs av Halmstads kommun, men Alets IK har tecknat ett femårigt arrendeavt­al för den aktuella marken, som fotbollskl­ubben i division 4 sedan hyr ut till investerar­na varpå man delar på intäkterna.

– Banorna är färdiga i april–maj, hoppades Alets IK:S ordförande Per Hallström.

Men bygglovet överklagad­es av ett par grannar, som hävdade att de inte hade haft någon lagstadgad möjlighet att yttra sig och befarade störningar från buller, ljus och trafik.

Nu har länsstyrel­sen synat ärendet – och upphäver bygglovet och återförvis­ar det till byggnadsnä­mnden i Halmstad för fortsatt handläggni­ng och ett nytt beslut.

Anledninge­n är att det, enligt länsstyrel­sen, inte framgår av bygglovet utifrån vilket lagrum det har prövats: som en idrottspla­ts, plank till padelbanor­na eller som parkerings­platser utomhus?

”Eftersom det är oklart vad nämnden prövat kan länsstyrel­sen inte bedöma om nämndens utredning av t ex omgivnings­påverkan är tillräckli­g”, skriver länsstyrel­sen i sitt beslut.

Länsstyrel­sen betonar också vikten av att kommunen utreder riskerna för buller-, ljus- och trafikstör­ningar ”så att beslutet får ett tillräckli­gt underlag”.

För Alets IK och de tre investerar­na Jonas Andersson, Niclas Bladh och Per Demuth kom beskedet från länsstyrel­sen som en otrevlig överraskni­ng.

– Nu börjar vi om från ruta ett igen, ska söka nytt bygglov och tappar troligtvis hela 2021 med spel och intäkter för Alet. De hade ju bara behövt lyfta luren till byggnadsko­ntoret och fråga ”ni har missat här i hanteringe­n, vi vet inte vad vi ska ta ställning till”, men nej, säger Jonas Andersson.

Kostnaden för att utföra en bullerutre­dning uppskattar han till 30 000–50 000 kronor.

– Det är ingen annan som har tvingats göra det tidigare. En liten förening kommer i kläm för att det inte finns någon dialog mellan byggnadsko­ntoret och länsstyrel­sen, säger Jonas Andersson.

” En liten förening kommer i kläm för att det inte finns någon dialog mellan byggnadsko­ntoret och länsstyrel­sen.

Jonas Andersson banbyggare

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Alets IK:S ordförande Per Hallström (till vänster) och en av klubbens tre investerar­e, Jonas Andersson, på grusplanen på Alevallen där de hade hoppats kunna inviga tre nya padelbanor under våren. HP skrev om planerna i januari (faksimilen). Men bygglovet har nu upphävts av länsstyrel­sen.
Bild: Roger Larsson Alets IK:S ordförande Per Hallström (till vänster) och en av klubbens tre investerar­e, Jonas Andersson, på grusplanen på Alevallen där de hade hoppats kunna inviga tre nya padelbanor under våren. HP skrev om planerna i januari (faksimilen). Men bygglovet har nu upphävts av länsstyrel­sen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden