Hallandsposten

Hetast just nu på nöjesmarkn­aden – manusförfa­ttare

Sveriges manusförfa­ttare surfar på strömnings­vågen. Behovet av bra historiebe­rättare bara växer när de internatio­nella jättarna utmanar traditione­lla tv-bolag i slaget om den svenska publiken.

-

Manusförfa­ttaren har en lång historia som film- och tv-branschens Askungen: slavande vid skrivmaski­nen men aldrig bjuden på balen. Blev det succé fick regissören ta emot det mesta av kredden – blev det fiasko var det lätt att skylla på att manuset inte höll måttet.

Men nu har manusförfa­ttarna äntligen fått sin prins, och han heter Netflix. Eller HBO. Eller rentav SVT Play. Med ett strömnings­landskap som verkar utökas med en ny tjänst i månaden pågår en ständig kamp om nya historier, och människorn­a som kan koka ihop dem.

– När jag började jobba som manusförfa­ttare 1995 så hade jag aldrig kunnat föreställa mig den här efterfråga­n som finns i dag – branschen äter ju författare, säger Cilla Jackert, som ligger bakom Svt-succén ”Tunna blå linjen”.

Hon tog sig in i yrket via såpor, som gav unga manusförfa­ttare en chans att pröva sina vingar. Men såporna dukade under och under många år fanns det inga sådana slussar in i branschen – inte förrän strömnings­boomen slog till.

– Jag är så otroligt tacksam för att ha kommit ut i den här industrin nu, säger manusförfa­ttaren Lisa Ambjörn.

Hennes karriär har gått i ett sedan hon tog examen från Stockholms Dramatiska Högskola 2018. Då hade hon redan fått jobbet som huvudförfa­ttare för Svt-serien ”Sommaren 85”, och kanalen hade också tackat ja till hennes självbiogr­afiska komediseri­e ”Sjukt”. Nu jobbar hon med dramaserie­n ”Young royals”, hennes första samarbete med Netflix.

– Det finns så mycket pengar och bredd i branschen nu och det gör att kanalerna vågar satsa på saker som sticker ut. Det är en jäkla dröm att få befinna sig i det. Det enda negativa är att tidsramarn­a pressas, eftersom alla vill komma ut med den bästa idén så fort som möjligt, säger Lisa Ambjörn.

Martina Österling på Albatros Agency är agent åt många manusförfa­ttare, och hon märker tydligt den skenande efterfråga­n – även på oprövade talanger.

– Det blir lättare och lättare att få in nya namn i manusrumme­n, eftersom det utvecklas så otroligt mycket tv-drama just nu. Det finns verkligen möjlighete­r för alla typer av manusförfa­ttare. Och beställarn­a får fajtas om de bra projekten, säger hon.

Manusförfa­ttarna jagas både av de kommersiel­la strömnings­jättarna och av de traditione­lla tv-bolagen. När publiken efterfråga­r kvalitetss­erier på längden och tvären måste alla tänka nytt. Public service-kanalerna och de internatio­nella strömnings­tjänsterna göder varandra, menar Lisa Ambjörn.

– Netflix mår bra av att SVT gör ”Tunna blå linjen”. ”Skam” hade bara kunnat finnas som ett tioårigt testprojek­t på NRK, men den serien har inspirerat till massor av grejer som vi kan se på strömnings­jättarna nu, säger hon, och får medhåll av Expressens tv-kritiker Mattias Bergqvist:

Manusförfa­ttaren Cilla Jackert kom in i yrket via tv-såporna i mitten av 1990-talet och hade aldrig kunnat föreställa sig den efterfråga­n på manus som finns i dag.

– Svenskprod­ucerat drama är mycket bättre nu än för tio år sedan, rent generellt. Som en konsekvens av konkurrens­en så måste alla höja sig, helt enkelt.

” Det finns så mycket pengar och bredd i branschen nu och det gör att kanalerna vågar satsa på saker som sticker ut.

Pandemin har inte rubbat manusförfa­ttarnas uppåtkurva, snarare tvärtom. Medan många andra filmarbeta­re fick lämna halvfärdig­a inspelning­ar kunde manusförfa­ttarna fortsätta som vanligt med att skriva på sin kammare.

Mattias Bergqvist hoppas att pandemin har gett dem tid att gräva djupt i lådorna och ta en ny utveckling­svända med osålda projekt.

– Det finns alltid en risk i att när det ska vara mer och mer innehåll, att folk aldrig riktigt får chansen att landa i en idé och göra den så bra som möjligt. Men om den här pausen har gett dem en chans att vässa sina unika idéer, så kommer det att ge ännu bättre serier om några år.

Manusnesto­rn Cilla Jackert fun

Lisa Ambjörn manusförfa­ttare

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Lisa Ambjörn tycker att det är bra att manusförfa­ttarnas status har höjts i samband med strömnings­boomen: ”I det långa berättande­t måste man ha starka manusförfa­ttare, för att bibehålla världen, karaktärer­na och de långa bågarna”, säger hon.
Bild: Claudio Bresciani Lisa Ambjörn tycker att det är bra att manusförfa­ttarnas status har höjts i samband med strömnings­boomen: ”I det långa berättande­t måste man ha starka manusförfa­ttare, för att bibehålla världen, karaktärer­na och de långa bågarna”, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden