Hallandsposten

Full gas för elbilar – intresset ökar när bränslet blir dyrare

Halmstad: Intresset för elbilar fortsätter att öka. Antalet nyregistre­rade bilar som drivs av el har mer än dubblerats i Halmstad jämfört med förra året. – Det börjar ju svida rätt hårt i plånboken för de som köper en bil på diesel eller bensin, säger Cla

- Ida Ynner Lagerqvist iyl@hallandspo­sten.se 010-471 51 36

” Folk är intressera­de av att testa och kolla. Det är väldigt många som är nyfikna på elbilar.

Under årets sex första månader har antalet nyregistre­rade elbilar, elhybrider och laddhybrid­er ökat med cirka 121 procent jämfört med samma period förra året. Då registrera­des 266 bilar och i år ligger den siffran på 587. Jämfört med samma period 2019, där antalet nyregistre­rade eldrivna bilar var 188 stycken, syns en ökning på hela 212 procent.

Det ökade intresset för elbilar märks även av hos bilförsälj­arna.

– Intresset för elbilar har sedan årsskiftet tagit stora kliv, säger Claes Johansson som arbetar som säljare på Motorhalla­nd i Halmstad.

På Bendt bil ser marknadsch­efen Marcus Johansson ser samma trend.

– Folk är intressera­de av att testa och kolla. Det är väldigt många som är nyfikna på elbilar, säger han.

En stor anledning till det ökade intresset tror både Marcus Johansson och Claes Johansson beror på bonus malus-systemet, ett system regeringen och riksdagen beslutade om 2018 som innebär att man vid köp av bilar med mindre utsläpp får en bonus medan man vid köp av bilar som släpper ut mer får en förhöjd fordonsska­tt under de första tre åren. Systemet har sedan uppdaterat­s och fått skärpta krav som trädde i kraft 1 april 2021.

– Skatten höjdes på fossila bränslen, så det börjar ju svida rätt hårt i plånboken för de som köper en bil på diesel eller bensin. Där har du ju då fördelen med elbilarna att du dels har subvention på 70 000 kronor och sen betalar du i stort sätt ingen skatt, säger Claes Johansson.

Förutom den ekonomiska faktorn tror Marcus Johansson att många tittar åt elbilarnas håll då man vill välja en bil med mindre klimatpåve­rkan.

– Det är ju något som finns här ute nu att man börjar tänka mer miljövänli­gt. Det är kanske också lite enklare bland kompisarna att säga att man köpt ny bil om man nu köpt en elbil som är bra för miljön, säger han.

Nyligen presentera­de EU sin nya klimatplan ”Fit for 55” där en punkt handlar om hårdare krav för hur mycket koldioxid nya personbila­r och lätta lastbilar får släppa ut med målet att alla nya bilar ska vara utsläppsfr­ia år 2035. Att el kommer spela en stor roll när det kommer till framtidens drivmedel, det är

Motorhalla­nds Claes Johansson säker på.

– Jag är helt övertygad om att eldrift kommer hålla i sig. Det läggs enorma resurser på att lägga om hela produktion­slinan för att bli klimatneut­ral och man ställer om så det är full gas på elbilar. Sedan händer det otroligt mycket så det är ingen som vet hur det ser ut tre år framåt men jag tror att eldrift i någon form kommer vara med, säger han.

Marcus Johansson, marknadsch­ef Berndt bil

Marcus Johansson på Bendt bil tror att de statliga ekonomiska stöden kommer vara en avgörande faktor i elbilarnas framtid. Han ställer sig frågan hur länge staten kan klara av att ge ut pengar till alla nya elbilsköpa­re.

– Hur länge kan vi fortsätta att betala ut 70 000 av våra skattepeng­ar till alla som köper elbil? Just nu ligger rena elbilar för cirka 15–20 procent av försäljnin­gen. Stiger den har jag svårt att se att statskassa­n räcker till och då kanske det inte blir lika attraktivt med elbil längre. Det kommer nog svänga en del fram och tillbaka beroende på om de ekonomiska incitament­en ligger kvar eller inte, säger han.

 ?? Bild: Johan Persson ?? ”Elbilsförs­äljningen har ökat,” säger Claes Johansson på Motorhalla­nd
Bild: Johan Persson ”Elbilsförs­äljningen har ökat,” säger Claes Johansson på Motorhalla­nd
 ?? Bild: Johan Persson ?? Marcus Johansson på Bendt bil tror många väljer elbil på grund av ekonomiska- och miljöskäl.
Bild: Johan Persson Marcus Johansson på Bendt bil tror många väljer elbil på grund av ekonomiska- och miljöskäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden