Hallandsposten

Bjuder in till träff med människan bakom uniformen

Halmstad: Projektet MBU, Människan bakom uniformen, startar nu upp i Halmstad. Under tio veckor får ungdomar träffa personal från polis, räddningst­jänst och ambulans för att lära sig om deras yrken och utmana sina fördomar.

- Ida Ynner Lagerqvist

Ungdomar mellan 15 och 19 år bjuds nu in till att få träffa blåljusper­sonal i projektet MBU, människan bakom uniformen.

– Det känns jättespänn­ande att äntligen få dra i gång, säger Anna Nilsson, projektled­are för MBU i Halmstad.

Förhoppnin­gen är att man ska kunna starta projektet den 21 september och ungdomarna och personalen kommer då träffas en gång i veckan på de olika arbetsplat­serna under totalt tio veckor. De unga kommer få utmana eventuella fördomar och prova på allt ifrån rökdykning, hjärt- och lungräddni­ng och konditions­test till att diskutera brottsutre­dningar och egna erfarenhet­er med polisen.

– Syftet är att ungdomarna ska få en inblick i hur räddningst­jänsten, ambulansen och polisen jobbar, vad de möter i sitt arbete och vilken hjälp de kan ge till samhället.

Projektet MBU ska öka förståelse­n mellan unga och blåljusper­sonal.

Vi vill visa att det här inte är en grupp man ska förstöra för eller som man behöver vara rädd för, säger Anna Nilsson.

MBU, startade i Kortedala i Göteborg efter ungdomsoro­ligheter och skadegörel­ser 2009 och i dag finns MBU i flera kommuner runt om i landet.

Projektet i Halmstad är ett samarbete mellan Halmstads kommun, polisen och ambulanssj­ukvården som tillsamman­s jobbar förebyggan­de för att öka tryggheten i samhället.

Ungdomar som är intressera­de av att delta i projektet kan skicka in en intressean­mälan via kommunens hemsida senast den 17 augusti. Utbildning­en är gratis och det finns tolv platser.

 ?? Bild: Janina Sabra och Jari Välitalo ??
Bild: Janina Sabra och Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden