Hallandsposten

Butiken där gamla möbler blir som nya

Tjärby: Barcelona orange, versailles och duck egg blue. Med lättarbeta­d färg i olika nyanser gör Anna Hanevik gamla möbler till nya. Ta till vara på i stället för köp nytt är budskapet.

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Med säker hand stryker Anna Hanevik penseln mot ett utsmyckat bord som har varit med ett tag, och sakta men säkert övergår nyansen från brunt till en blåaktig kulör.

– Jag målar oftast två lager och färgen torkar på 30-40 minuter. Det krävs otroligt lite färg eftersom färgen är så dryg, säger hon om färgkollek­tionen som Oxford-baserade Annie Sloan ligger bakom, och ger ett sifferexem­pel:

– En liter färg räcker till 13 kvadratmet­er.

Konceptet är enkelt för Butik Swala i Tjärby skog, som slog upp portarna tidigare i år. Gamla möbler som annars slängts på tippen målas om och får därmed nytt liv.

– Det slängs otroligt mycket gamla möbler. Det är viktigt att vi tar till vara på det vi har och inte bara köper nytt, säger hon och sambon Alexander Nilsson, som är med på butiken på ett hörn, fyller i:

– Det finns gott om möbler som har bra kvalité. Det är bara det att de har fel färg.

Och för den som vill ge sina gamla möbler ett ansiktslyf­t är proceduren enkel. Möblerna lämnas helt enkelt in till butiken för ommålning mot betalning.

Och kundkretse­n är bred.

– Det är väldigt brett, från tonåringar och uppåt. Men det är mest kvinnor som lämnar in möbler, säger Anna.

Totalt 44 olika färger finns det att välja mellan, men upphovskvi­nnan Annie Sloan sysslar inte med de vanliga benämninga­rna. I stället har hon låtit den kreativa delen av hjärnan jobba, och kunderna kan därför välja mellan alltifrån Cream till Napoleonic Blue.

– Väldigt naturliga färger som går i den här gröna och gråa tonen men som ändå är väldigt lantliga har gått bra, säger Anna i ett försök att sätta ord på hur efterfråga­n sett ut, för att sedan lyfta fram en särskild nyans som hon använt mycket i sitt arbete:

– Den mörkblåa färgen Oxford Navy har varit väldigt, väldigt populär.

Anna Hanevik nöjer sig inte med att måla om möbler som kunder lämnat in, utan butiken köper även in gamla möbler, som målas om och sedan ställs ut i butiken för försäljnin­g. Dessutom använder hon sin konstnärli­ga ådra till att skapa saker av betong, så som ljusstakar och olika prydnadsfö­remål.

Och planen är att fortsätta driva butiken på den inslagna vägen. Men utrymme för nyheter finns. – Man vet aldrig vad det kan utvecklas till. Jag vill inte säga stopp, utan låta fantasin få flöda, säger hon och fortsätter förvandla det gamla utsmyckade bordet från brunt till blått.

 ?? Bilder: Mikael Gamm ?? Det brukar ta några dagar från dess en möbel lämnas in tills Anna är klar. Tidsåtgång­en beror på hur mycket hon har att göra sedan tidigare.
Bilder: Mikael Gamm Det brukar ta några dagar från dess en möbel lämnas in tills Anna är klar. Tidsåtgång­en beror på hur mycket hon har att göra sedan tidigare.
 ??  ?? Möbler med färg som släpper måste rensas på gammal färg innan Anna kan måla om dem.
Möbler med färg som släpper måste rensas på gammal färg innan Anna kan måla om dem.
 ??  ?? ”Han bär och kör och har ganska lite att säga till om”, säger Anna om Alexanders bidrag.
”Han bär och kör och har ganska lite att säga till om”, säger Anna om Alexanders bidrag.
 ??  ?? Färgen går i många olika nyanser.
Färgen går i många olika nyanser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden