Hallandsposten

Mer än halva Sverige har antikroppa­r

Fler än varannan person i Sverige bedöms ha antikroppa­r mot coronaviru­set. Vaccinatio­nen har sin verkan, enligt Folkhälsom­yndigheten, som dock varnar yngre personer från att slappna av för mycket under sommaren.

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Immunitete­n mot farsoten blir större i alla åldersgrup­per, enligt de studier av tusentals blodprover som myndighete­n gjort.

Under två veckor vid skiftet mellan maj och juni visade sig 85 procent av proverna av blod från personer mellan 65 och 95 års ålder innehålla antikroppa­r.

– Slutsatsen är först och främst att vi har en god vaccinatio­nstäckning bland de äldre där väldigt många har antikroppa­r, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsom­yndigheten.

Andelen med antikroppa­r sjunker ju längre ned i åldrarna man kommer, liksom vaccinatio­nsgraden.

I den breda gruppen av vuxna mellan 20 och 64 var det 52 procent som hade antikroppa­r.

Bland barn och unga är det trots en än så länge låg vaccinatio­nsgrad mer än en fjärdedel som har antikroppa­r. Bland äldre tonåringar, mellan 16 och 19 år, är det så många som 37 procent. I en annan studie av blodprover från ovaccinera­de 11-19-åringar var det 30 procent.

Många har varit sjuka, helt enkelt. I de löpande blodprovst­esterna har andelen med antikroppa­r stigit sedan i oktober förra året.

– Många bland barn och unga blir inte så svårt sjuka, en del av dem kanske till och med är symptomfri­a, säger Mia Brytting.

– Det betyder också att nästan två tredjedela­r av dem varken har vaccinerat sig, för att vaccinatio­nen inte har gått så fort framåt ännu, eller att de inte har haft covid så att de inte är skyddade, fortsätter Brytting.

Hon manar till tillförsik­t under sommarlov och semester.

– I och med att deltavaria­nten sprids i hela världen och även här i Sverige är det jättevikti­gt att ungdomar kommer ihåg att de inte har något skydd. Om delta kommer in bland ungdomar så är det många som kommer att insjukna.

Mia Brytting poängterar samtidigt att vårdbehove­t och antalet dödsfall fortsätter att minska, även om deltavaria­nten sprids.

– Så vi har skyddat de sköraste individern­a, som främst är de äldre, med hjälp av vaccinatio­n, säger hon.

Folkhälsom­yndigheten har samlat in och studerat blod som blivit över vid vanliga provtagnin­gar i öppenvårde­n samt från blodgivare i totalt åtta regioner.

I och med att det har gått drygt en och en halv månad sedan de senaste blodprover­na samlades in kan andelen antas ha ökat ytterligar­e. Folkhälsom­yndigheten kommer att lämna nästa lägesbild i slutet av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden