Hallandsposten

Volvo pressas av fortsatta störningar i produktion­en

Räkna med fortsatta störningar och eventuella stopp i produktion­en. Men lastbilsjä­tten Volvos vd Martin Lundstedt är nöjd och flaggar för nyanställn­ingar för att klara efterfråga­n. – Ett mycket gediget resultat, säger han i en första kommentar till rappor

- Jonas Dagson/tt

Men marknaden reagerade inte lika nådigt. Aktien föll runt tre procent under tisdagsför­middagen.

– Mycket av den aktiereakt­ion vi ser beror på att marknaden har varit lite bortskämd med att Volvo brukar komma in bättre än väntat, säger Hampus Engellau, fordonsana­lytiker på Handelsban­ken.

AB Volvos vd Martin Lundstedt ser, till skillnad från marknaden, tisdagens halvårsrap­port som ett styrkebesk­ed.

– Starkt presterat av hela organisati­onen givet den situation vi har med brist på insatsvaro­r. Att komma ut med en stark rörelsemar­ginal är ett styrkebesk­ed, säger han.

Vinsten före skatt miljarder kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med en förlust på 90 miljoner kronor för samma period i fjol. Omsättning­en

uppgick till 90 miljarder kronor för andra kvartalet. Under motsvarand­e kvartal i fjol var den 73 miljarder kronor.

Volvo har levererat 45 670 lastbilar under kvartalet, och har fler leveranser i sikte.

– Vi ska försöka möta den här efterfråga­n med en stadig ökning av våra dagsvolyme­r, säger Martin Lundstedt.

Men på alla marknader pekar inte trenderna lika stadigt uppåt.

– I Kina ser vi de första tecknen på en liten avmattning. Vi har redan tidigare sagt, och till och med varnat lite för, att det kan finnas en bubbelrisk. Nu ser vi att den här marknaden fortsätter att korrigeras.

Hampus Engellau, fordonsana­lytiker, säger att avmattning­en i Kina kommer från en otroligt stark efterfråga­n.

– Kina har haft en mycket kraftig efterfråga­n efter pandemin och stora infrastruk­turprojekt.

– Det är också väldigt säsongsdri­vet. Från kinesiska nyåret fram till sommaren brukar marknaden vara väldigt stark för att sedan avta.

I Europa, Syd- och Nordamerik­a ser det däremot positivt ut även framöver.

Martin Lundstedt konstatera­r att problemen med brist på halvledare och andra komponente­r kommer att fortsätta.

– Det innebär att vi trycker systemet till bristnings­gränsen. Och det i sin tur kommer att innebära störningar. Men ser vi inte störningar i en sådan här situation så har vi inte spänt bågen tillräckli­gt högt. Det kommer att fortgå resten av året, säger Lundstedt.

Efterfråga­n innebär nu att Volvo tar in mer personal i stor omfattning.

– Man kan räkna med omfattande nyanställn­ingar. Vi har flaggat för det på flera av de stora orterna, också på många platser i Sverige.

” Man kan räkna med omfattande nyanställn­ingar. Vi har flaggat för det på flera av de stora orterna, också på många platser i Sverige.

Martin Lundstedt

Och han prisar politikern­a för deras beslut under pandemin.

– Det visar sig nu hur viktigt det var att vi hade väl fungerande system under föregående år. Det drar vi nytta av nu. Nettoeffek­ten av att Sverige kommer i gång är mångdubbel­t positiv.

– Politikern­a som tog ett klokt beslut borde gå fram och säga: ”Det var ju kanon, vi ser ju effekterna av det nu”. För nu ser vi återanstäl­lningar, nyanställn­ingar och satsningar i Sverige, säger Martin Lundstedt.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? ”Vi trycker systemet till bristnings­gränsen. Och det i sin tur kommer att innebära störningar. Ser vi inte störningar i en sån här situation så har vi inte spänt bågen tillräckli­gt högt. Det kommer att fortgå resten av året”, säger Volvos VD Martin Lundstedt.
Bild: Adam Ihse ”Vi trycker systemet till bristnings­gränsen. Och det i sin tur kommer att innebära störningar. Ser vi inte störningar i en sån här situation så har vi inte spänt bågen tillräckli­gt högt. Det kommer att fortgå resten av året”, säger Volvos VD Martin Lundstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden