Hallandsposten

Nu skärps reglerna för att stanna i Sverige

Nu blir det svårare för invandrare att stanna i Sverige. När den nya, permanenta utlännings­lagen träder i kraft skärps kraven – så att nya, permanenta uppehållst­illstånd blir mer utav ett undantag.

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Den nya utlännings­lagen ersätter från och med i dag den tidigare lag som skärptes på tillfällig­a vis till följd av flyktingkr­isen 2015.

Utlänninga­r som vill ha uppehållst­illstånd i Sverige kommer endast att kunna få ett tillfällig­t sådant. För att få permanent rätt att stanna måste man ha haft uppehållst­illstånd i minst tre års tid, kunna försörja sig själv och inte ha begått brott.

Undantaget är så kallade kvotflykti­ngar, som kan få permanent rätt att stanna när de kommer hit. Sverige tar emot 5 000 kvotflykti­ngar om året och de senaste åren har många kommit från krigshärja­de Syrien.

Den nya lagen klubbades igenom i riksdagen för ungefär en månad sedan, då de tillfällig­a skärpninga­rna var på väg att löpa ut.

Regeringen­s ambition är att ”uppnå en långsiktig­t hållbar migrations­politik som är human, rättssäker och effektiv”. Migrations­minister Morgan Johansson (S) beskrev det som en stor framgång och gjorde gällande att Sverige skulle hamna i linje med många andra Eu-länder.

Moderatern­a, Sverigedem­okraterna, Kristdemok­raterna och Liberalern­a röstade mot lagförslag­et och kom med en rad motförslag som röstades ned.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för en minskad invandring, sade Moderatern­as migrations­politiska talesperso­n Maria Malmer Stenergard i en flera timmar lång debatt som föregick omröstning­en.

Hur länge de tillfällig­a tillstånde­n kommer att gälla kommer att variera, enligt Migrations­verket. Huvudregel­n är dock att de ska förlängas med två år i taget om och när de förlängs.

Anhöriga till personer som är svenska medborgare eller har svenskt uppehållst­illstånd får inte automatisk­t rätt att stanna. De får tillfällig­a tillstånd, som hänger på att de har försörjnin­g och drägligt boende.

Ett särskilt undantag kommer att kunna göras för personer som haft rätt att vistas i Sverige tillfällig­t och fått en ”särskild anknytning” till landet. Om omständigh­eterna bedöms vara särskilt ömmande kan det vara grund för en förlängnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden