Hallandsposten

Belgien i sorg – hedrade döda med tyst minut

Med en nationell sorgedag och en tyst minut hedrade Belgien på tisdagen de 31 döda i förra veckans förödande översvämni­ngar. Fortfarand­e saknas 70 personer i området.

- Wiktor Nummelin TT

Med kung Philippe och drottning Mathilde på plats i det hårt drabbade Verviers tystnade hela Belgien vid lunchtid på tisdagen.

– Många har förlorat allt. Drottninge­n och jag kommer aldrig att glömma de vittnesmål vi hörde i de drabbade områdena, sade kungen senare på dagen i belgisk tv, i sitt tal inför landets nationalda­g på onsdagen.

Philippe konstatera­de att översvämni­ngskatastr­ofen följt ett år av pandemi som har slitit hårt på befolkning­en.

– De här senaste 18 månaderna har vårt land gått genom en hård prövning. Våra liv har skakats om. Men vi har också visat prov på vår anpassning­sförmåga, sade han.

Under tisdagen hedrades offren för översvämni­ngarna med en tyst minut. Samtidigt tackades också alla de som deltagit i räddningsa­rbetet, med ljudande sirener från landets alla räddningst­jänster.

Tv och tidningar i Belgien har de senaste dagarna varit fulla av bilder och vittnesmål som skildrar konsekvens­erna av förra veckans ösregn i landets östra delar.

Det är bråte överallt, grävskopor som röjer och otaliga mängder av möbler, husgeråd och egendom som förvandlat­s till skräp.

I Angleur, strax sydost om Liège, har regissören och dokumentär­filmaren Thierry Michel förlorat hundratals timmar av unikt filmmateri­al om Kongo.

– När jag åkte borde jag ha försökt få med mig några rullar, förebrår han sig själv i tidningen Le Soir.

Det kunde dock ha blivit ännu värre. Hustrun Christine lyckades precis undkomma det stigande vattnet och ta sig i säkerhet.

– Annars hade jag varit en av de saknade som polisen fortfarand­e letar efter, berättar hon för tidningen.

Hittills har 31 personer bekräftats döda i Belgien, där 70 fortfarand­e saknas. I dalgångarn­a längs floden Meuse och biflöden som Ourthe,

Vesdre och Amblève pågår ett gigantiskt uppstädnin­gsarbete.

Forskare oroas samtidigt för fler händelser i samma stil under kommande år.

– När klimatförä­ndringarna fortsätter och extrema händelser ökar i både styrka och frekvens finns det gränser för hur mycket vi kan skydda oss emot, varnar Wim Thiery, klimatfors­kare vid universite­tet VUB i Bryssel, till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Våra städer har utvecklats över århundrade­n, i vissa fall sedan Romartiden, för klimatförh­ållanden som är helt annorlunda jämfört med vad vi är på väg in i, säger han.

 ?? Bild: Eric Lalmand ?? Belgarnas kung Philippe (till höger) med drottning Mathilde (i mitten) under tisdagens tysta minut för offren i översvämni­ngskatastr­ofen i östra Belgien.
Bild: Eric Lalmand Belgarnas kung Philippe (till höger) med drottning Mathilde (i mitten) under tisdagens tysta minut för offren i översvämni­ngskatastr­ofen i östra Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden