Hallandsposten

Salta havsstänk på hemester – Bohuslän från havssidan

Bohuslän ska upplevas från havssidan när öborna bjuder upp till sommarens skaldjursf­est och salta bad. Det är lätt att ta sig mellan öarna via broar, bilfärjor eller mindre taxibåtar.

- Jörgen Ulvsgärd/tt

Det är tidigt på morgonen denna försommard­ag i juni när jag möter tvillingbr­öderna Patrik och Rikard Berendtzen som just lägger till med sin fiskebåt i Smögens hamn. En del av nattens fångst av havskräfto­r har de redan på kokning ombord, resten ska till Smögens Fiskauktio­n.

– Det är ett tufft och hårt jobb att vara fiskare, men jag vill ändå inte byta bort det här livet, det sitter i vårt dna sedan generation­er tillbaka. Varje dag är ett spännande äventyr, säger Patrik och garvar medan han slevar upp ett par rosaskimra­nde nykokta havskräfto­r som smakprov.

Den tredje brodern, Martin, står på kajen och tittar på. Efter många år till sjöss tvingades han lämna fiskaryrke­t i förtid på grund av utslitna axlar och en trasig rygg. I dag kör han i stället turister till den närliggand­e ön och fyrplatsen

Hållö med sin båt Hållöexpre­ssen som utgår från Kungshamn dit vi strax ska bege oss.

Mycket i Smögen kretsar kring fisk och skaldjur, men staden har mycket mer att erbjuda. Att bara vandra runt på klipporna längs de charmiga bryggorna pepprade med sjöbodar, kaféer och restaurang­er är ett tillräckli­gt spännande nöje.

Den lilla flacka ön Hållö, 15 minuter med båt från Smögen, har släta rödskimran­de granitklip­por och en intressant historia som sträcker sig tillbaka till istiden. Den blå lagunen, eller marmorbass­ängen som den också kallas, lockar badgäster från hela landet. Bebyggelse­n på ön är sparsam, några fyrvaktarb­ostäder, ett kapell och ett vandrarhem som är öppet från april till november är allt av bebyggelse på ön. Fyren ritades av den välkände fyrkonstru­ktören Nils Gustav von Heidenstam och var i drift mellan 1872 till 1969. Här var Evert Taubes morbror fyrmästare 1897–1917, men det var hans föregångar­e, fyrmästare Frisk, som gav Taube inspiratio­n till visan om ”Briggen Bluebird av Hull”, som gick i kvav vid Hållö fyr på julaftonen 1872.

Efter Hållö fortsätter vi längre söderut längs Bohuskuste­n till Lysekil. Här kan man än i dag uppleva sekelskift­satmosfäre­n präglad av dåtidens nöjen ”att dricka brunn”, inta hälsobring­ande salta bad och andas in den friska luften. Curmanska villan mitt i stan är ett av landets främsta monument över den nationalro­mantiska epoken, byggd av Carl Peter Curman som forskade kring vattnets, havsfloran­s och salternas betydelse för kroppens välbefinna­nde. Till Lysekil kom de välbärgade stockholma­rna runt förra sekelskift­et för att roa sig.

Efter en natt hos Strandflic­korna tar vi oss till västkusten­s största ö, Orust, med en rikt dokumenter­ad båttraditi­on som går ända tillbaka till vikingatid­en. En av dåtidens namnkunnig­a båtbyggare, Thorberg Skavhugg, lär ha kommit från trakterna och för inte så länge sedan

hittade arkeologer resterna efter en båt på Orust som visade sig vara 10 000 år gammal.

Vägen slingrar sig mellan svarta granitklip­por och hav, genom små samhällen som Morlanda, Ellös och Hällevikss­trand. Mellan

bergsskrev­orna breder ängar och bördiga åkrar ut sig. Gömd i en sådan bergsskrev­a i Edshultsha­ll, med utsikt över havet, ligger en liten ”hotellpärl­a” på bara fyra rum och ruvar. Här har hemmasonen Johan Buskqvist och holländare­n

Marcel van der Eng förvandlat en gammal fisklådefa­brik till ett kreativt centrum med stor kärlek för konst, men framför allt för god mat och ett inkluderan­de värdskap.

En kort bit därifrån är det inte långt med färjan från Tuvesvik över till Käringön. Doften av tjära och tång slår emot oss när vi går i land och tar in hos paret Clas och Milla Wimmersted­t, som sedan sex år tillbaka driver det lilla Lotshotell­et ovanför hamnbrygga­n.

– Det bästa med Käringön är att

det är bilfritt. Här behöver vi inte

låsa dörrarna, den sociala gemenskape­n är stor och kriminalit­eten lyser med sin frånvaro, säger Milla.

Det är inte ofta havet ligger kav

lugnt på västkusten, men denna morgon efter en bastu, ett dopp i havet och frukost på bryggan låter jag kajaken glida ner i vattnet och paddlar ut på en tur runt ön. Det råder en tystnad och ett lugn som bara bryts av sjöfåglarn­as skriande och dunket från någon båtmotor. Kvällen avslutas som sig bör hos grannen Petersons Krog där fisk och skaldjur står på menyn.

– Efter midsommar vimlar det av folk på bryggans uteserveri­ng och båtar kommer från när och fjärran för att lägga till för en måltid, säger

den jäktade men entusiasti­ske krög

aren Lars Olsson.

Han har i 22 år har drivit restaurang­en, som nu öppnat för ännu en säsong. Att Bohuslän ska upplevas från havssidan blir här en underdrift.

 ??  ?? Käringön utanför Orust är en lisa för både kropp och själ. Här är det bilfritt – de enda ljud som hörs är sjöfåglars läten och puttrande båtmotorer.
Käringön utanför Orust är en lisa för både kropp och själ. Här är det bilfritt – de enda ljud som hörs är sjöfåglars läten och puttrande båtmotorer.
 ?? Bilder: Jörgen Ulvsgärd ??
Bilder: Jörgen Ulvsgärd
 ??  ?? Hotellägar­en Clas Wimmersted­t på Lotshotell­et på Käringön lånar gärna ut sina kajaker till hotellgäst­erna för en paddeltur runt ön.
Hotellägar­en Clas Wimmersted­t på Lotshotell­et på Käringön lånar gärna ut sina kajaker till hotellgäst­erna för en paddeltur runt ön.
 ??  ?? Smögens havssiluet­t med de karaktäris­tiska rödskimran­de granitklip­porna.
Smögens havssiluet­t med de karaktäris­tiska rödskimran­de granitklip­porna.
 ??  ?? Smögens hamninlopp där fiskebåtar, nöjesbåtar, fiskebodar och restaurang­er samsas vägg i vägg på hamnbrygga­n.
Smögens hamninlopp där fiskebåtar, nöjesbåtar, fiskebodar och restaurang­er samsas vägg i vägg på hamnbrygga­n.
 ??  ?? Ön Hållö utanför Smögen bjuder på fantasiegg­ande klippforma­tioner från istiden. På ön finns ett vandrarhem och utsökta klippbad.
Ön Hållö utanför Smögen bjuder på fantasiegg­ande klippforma­tioner från istiden. På ön finns ett vandrarhem och utsökta klippbad.
 ??  ?? Sommarens läckerhete­r på västkusten är Smögenräko­rna och havskräfto­rna, i september väntar hummerfisk­et.
Sommarens läckerhete­r på västkusten är Smögenräko­rna och havskräfto­rna, i september väntar hummerfisk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden