Hallandsposten

Skydda våra stränder och skogar

- Naturskydd­sföreninge­n

Natur. Vi befinner oss i en akut miljökris med ett skenande klimat och utarmning av biologisk mångfald. Miljökrise­n drabbar och påverkar såväl Sverige som andra delar av världen redan i dag och det kommer att bli värre om vi inte agerar kraftfullt och insiktsful­lt. Det vore ett stort misstag att försvaga strandskyd­det och skyddet av värdefull skog.

Att behålla ett starkt och generellt strandskyd­d är en viktig åtgärd för att bevara biologisk mångfald. Det är även en klimatåtgä­rd, eftersom skydd av strandnära miljöer säkrar naturliga kolsänkor och minskar risk för översvämni­ngar. Självklart råder olika förutsättn­ingar för strandskyd­d i olika delar av landet, men det tas det hänsyn till redan med dagens lagstiftni­ng.

Detta system kan naturligtv­is utvecklas och förbättras, men att luckra upp strandskyd­det riskerar få mycket negativa konsekvens­er för både växt- och djurliv, naturliga klimatlösn­ingar och allemansrä­tten. Det svenska strandskyd­det är unikt. Vår gemensamma rätt att gå, bada eller bara vara i närheten av orörda

Värdefulla skogar måste skyddas.

stränder är en viktig del av allemansrä­tten.

Skydd av värdefulla skogar och ett förändrat skogsbruk helt nödvändiga åtgärder om vi ska kunna bevara skogens biologiska mångfald och friska skogsekosy­stem. Dagens ohållbara skogsbruk, med kalhyggen som främsta metod, har omvandlat vår natur i grunden och medfört en kris för den biologiska mångfalden. Det är hög tid

att utöka skogsskydd­et och ställa om till hållbara brukningsm­etoder.

Naturskydd­sföreninge­n ser att ett starkt strand- och skogsskydd och ett hållbart skogsbruk ger goda möjlighete­r för en positiv utveckling för hela landet, samtidigt som såväl biologisk mångfald, naturliga klimatlösn­ingar och allemansrä­tten säkras.

Vi hoppas att våra förtroende­valda politiker fattar kloka beslut inför framtiden och ser till att strandskyd­det bevaras och att värdefulla skogar skyddas. Läget är akut. Klimatet skenar och den biologiska mångfalden utarmas allt snabbare. De beslut som fattas nu kommer att påverka framtida generation­er för alltid.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ??
Bild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden