Hallandsposten

Hannes Sjöberg: Många är historiern­a om ungdomar där idrotten är den enda strukturen de har i sitt liv.

Pandemin har resulterat i att deltagande­t i barn- och ungdomsidr­ott har minskat lavinartat. Det kommer att få konsekvens­er om man inte börjar betala tillbaka idrottssku­lden som uppstått.

- Hannes Sjöberg hannes.sjoberg@hallandspo­sten.se

HP Ledare 21/7: I dag tjuvstarta­r de olympiska spelen där vi kommer heja fram det svenska fotbollsla­ndslaget när de på förmiddage­n möter USA. Det finns få saker som väcker känslor på samma sätt som idrott gör. Det har inte minst tydliggjor­ts nu när supportrar­na återigen har fått träda in på läktarna och sjunger sig hesa. Men idrotten betyder inte bara mycket för oss supportrar. Den är en väldigt central del av livet för hundratuse­ntals ungdomar. Barn och ungdomar som lägger stor del av sin lediga tid i inomhushal­lar, i badbassäng­er och på gräsplaner. Som med allt annat har även ungdomsidr­otten påverkats av pandemin. Enligt Riksidrott­sförbundet har antalet deltagarti­llfällen för barn- och ungdomsidr­otten totalt sett sjunkit med 10,6 procent under 2020.

Vissa idrotter har påverkats mer av pandemin än andra. Fotbollen har exempelvis inte påverkats särskilt mycket alls, deltagande­t i handbollen har däremot sjunkit med drygt 20 procent. I flera kampsporte­r har deltagande­t sjunkit med drygt 35 procent. Det är inte konstigt, under förra året uppmanade Folkhälsom­yndigheten alla födda tidigare än 2005 att avstå från att träna i grupp. Det var ett stort misstag, idrottsrör­elsen signalerad­e oro för att många av de barn- och ungdomar som då behövde pausa sin idrott inte skulle komma tillbaka när den väl startade igång igen. Att ungdomar idrottar mindre är allvarligt, ofta är idrotten inte bara rolig för ungdomar utan livsavgöra­nde. Många är historiern­a om ungdomar där idrotten är den enda strukturen de har i sitt liv. I vissa fall är det idrotten som håller ungdomar i förorter borta från gängkrimin­aliteten. Nu behövs satsningar för att återta idrottens självklara plats i ungdomars liv. Se till så att inte idrotten bara är en folkhälsoå­tgärd utan nyttja den för andra syften. Idrotten är en stor del av både integratio­nen och den svenska föreningsd­emokratin. Svenska kommuner måste se till att tillgängli­ggöra idrott för alla, den måste prioritera­s högt, annars är bara pandemin början på slutet. Bygg fler idrottshal­lar och fotbollspl­aner. Satsa mindre resurser på elitidrott, de får försöka finansiera sig med sponsorer. Kommuner ska inte lägga pengar på skrytbygge­n som senare står tomma när elitlagen inte lyckas dra den publik som man hoppades på. Eller som i Halmstads fall, när handbollsl­aget trillar ner några divisioner. I stället för att slänga de skattekron­orna i sjön kan man slänga dem på ungdomar. På tal om Arenahalle­n så är veckorna många där den används för annat än idrott. Julgalor varvas med konserter och företagsmä­ssor. Det i sig är inte orimligt, pengarna måste komma in någonstans ifrån. Men då måste alternativ finnas för alla de ungdomslag som behöver flytta på sig. Om vi vill ha framtida olympiska atleter behöver förutsättn­ingarna för det finnas. Insatser måste även göras för att färre ska sluta med sin idrott under de tidiga tonåren. Både bredd och spets behövs, pandemiåre­t med sina restriktio­ner har försvagat de båda. Nu behöver idrottssku­lden återbetala­s.

Ofta är idrotten inte bara rolig för ungdomar utan livsavgöra­nde.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Minskat deltagande i ungdomsidr­ott kan få konsekvens­er. I handboll minskade förra året deltagande­t för ungdomar med drygt 20 procent.
Bild: Roger Larsson Minskat deltagande i ungdomsidr­ott kan få konsekvens­er. I handboll minskade förra året deltagande­t för ungdomar med drygt 20 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden