Hallandsposten

Deltavaria­nten fortsätter att öka i Halland

Halland: Deltavaria­nten av coronaviru­set fortsätter att dominera bland nya fall och många av de med bekräftad smitta kommer från utlandsres­or. Samtidigt har Halland för andra veckan i rad inga inlagda patienter med covid-19.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

– Vi vet att vi är många människor i Halland på sommaren och därför är vi glada över att vi inte ser en tydlig ökning, säger smittskydd­släkare Maria Löfgren.

Den senaste veckan har Region Halland registrera­t 76 nya fall av covid-19. En ökning jämfört med 64 fall veckan dessförinn­an.

– Men vecka 26 hade vi också 76 fall – det är så små siffror att det är vanskligt att prata om en trend. Bara ett sällskap som smittas kan ge utslag i statistike­n när det är så små siffror.

I nuläget har man fortfarand­e inte några inlagda patienter med covid-19 och Halland har inte drabbats av något nytt coronadöds­fall den senaste veckan.

Detta trots att förra veckan präglades av värmebölja, semester och många turister som rest till Halland.

– Ja, vi vet om att vi är fler i Halmstad på sommaren och därför är det bra att vi kan hålla nere smittsprid­ningen på den här nivån.

Samtidigt är det fortfarand­e deltavaria­nten av viruset som dominerar bland de nya fallen. Så har det varit den senaste månaden.

– Det som är oroande med deltavaria­nten är att den har bra förmåga att sprida sig. Om vi börjar leva på ett sätt där vi träffas mer kan det viruset sprida sig snabbt. Men så länge vi gör det svårt för viruset kan vi hålla nere smittan, säger Maria Löfgren.

Det är också semesterti­der för många hallänning­ar, vilket gör att många nya fall i länet kan kopplas till personer som varit på utlandsres­or.

– Vi har fått informatio­nen från vår smittspårn­ing att en hel del av de nya fallen kan kopplas till att man varit ute och rest.

Ofta är det också personer som rest i större sällskap, enligt Maria Löfgren.

– Det är inte resan i sig som är det farliga, utan hur man reser och vilka man träffar. Flera av de som påvisats med covid-19 har varit på fester och tillställn­ingar under sin resa. Allra helst ska man inte ha en massa nya kontakter under sin resa och reser man till exempel med sin familj och håller sig till dem behöver inte risken vara så hög.

På grund av resetrende­n i smittsprid­ningen uppmanar Löfgren till extra försiktigh­et.

– Det är viktigt att man är väldigt försiktig när man kommer hem från sin resa och inte träffar så mycket folk den första veckan efter hemkomst.

 ?? Bild: Povel Arwidson ?? Även om smittsprid­ningen inte ökar oroväckand­e mycket berättar smittskydd­släkare Maria Löfgren att många av de nya fallen av covid-19 i Halland är av deltavaria­nten och att de kan spåras till utlandsres­or.
Bild: Povel Arwidson Även om smittsprid­ningen inte ökar oroväckand­e mycket berättar smittskydd­släkare Maria Löfgren att många av de nya fallen av covid-19 i Halland är av deltavaria­nten och att de kan spåras till utlandsres­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden