Hallandsposten

Hallandsku­sten klassas som ett riskområde

Laholm: I en studie gjord av MSB klassas Hallandsku­sten som ett riskområde. Stigande havsnivå, kusterosio­n och översvämni­ngar är något som kan ge konsekvens­er för både invånare och natur.

- Ebbe Gertten eb@hallandspo­sten.se

Hundratals människor har avlidit, tusentals saknas och ytterligar­e tusentals har evakuerats efter de plötsliga översvämni­ngarna i Tyskland, Belgien och övriga Europa. Trots välfungera­nde infrastruk­tur har förödelsen varit omfattande.

Samtidigt släppte Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) tidigare i år en rapport om Sveriges största riskområde­n för ras, skred, erosion och översvämni­ng. Där varnar MSB för att Hallandsku­sten är ett riskområde med anledning av de stigande havsnivåer­na, en betydande kusterosio­n samt risken för översvämni­ng från vattendrag – vilket kan leda till stora konsekvens­er för både invånare och natur.

” Vi tyckte att vi var väl förberedda på läget i Lagan, men likt förbaskat så gick det över det vi hade kunnat tänka oss

Andreas Nilsson, räddningst­jänsten i Laholm

I februari 2020 drabbades Knäred och Laholm av omfattande översvämni­ngar när Lagan steg flera meter.

För att kommunerna ska vara bättre förberedda på liknande händelser i framtiden menar MSB att kapacitete­n för klimatanpa­ssning behöver öka.

Förebyggan­de åtgärder måste planeras i tid för att natur- och klimatrela­terade olyckor ska kunna hanteras.

MSB pekar också på att eftersom medelvatte­nnivån kommer att stå högre i framtiden så kan även mildare oväder ge samma vattennivå­er som i dag ge besvärliga översvämni­ngar.

Andreas Nilsson är räddningsc­hef på Räddningst­jänsten i Laholm. Han välkomnar mer resurser.

– MSB har barriärer som vi kan använda när det svämmar över, men det finns ju inte oändligt med sådana resurser. Och sker det flera översvämni­ngar samtidigt kommer barriärern­a och annan utrustning verkligen att vara en bristvara, säger han och fortsätter:

– Vi tyckte att vi var väl förberedda på läget i Lagan, men likt förbaskat så gick det över det vi hade kunnat tänka oss. Så frågan är hur mycket beredskap man är beredd att betala för.

Enligt MSB finns det naturbaser­ade lösningar på hur man hantera erosion och översvämni­ngar. Den regionala kustsamver­kan som finns mellan Skåne och Halland har särskilt uttryckt ett behov att öka kunskapen om olika åtgärdslös­ningar.

Men hur väl olika åtgärder fungerar och vad de ger för effekt är fortfarand­e oklart.

Hallandspo­sten har sökt ansvariga för beredskap i Laholm kommun och Länsstyrel­sen i Halland utan att få svar.

 ?? Bild: Fredrik Magnusson ?? Tidigare översvämni­ng vid Flammabade­t, Knäred.
Bild: Fredrik Magnusson Tidigare översvämni­ng vid Flammabade­t, Knäred.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden