Hallandsposten

Brottsoffe­r får upprättels­e med höjda skadestånd

- Malin Lernfelt Liberala nyhetsbyrå­n

HP Ledare 21/7: I Sverige utdöms generellt sett låga skadestånd till brottsoffe­r och anhöriga till personer som dödats genom allvarliga brott. I vissa fall handlar det om skamligt låga summor vilka inte höjts på decennier. Vid misshandel får man till exempel mellan 5 000 och 15 000 kronor och även vid våldtäkt är den schablonis­erade ersättning­en 15 000 kronor. Nu blir det förhoppnin­gsvis ändring på det. Den 19 juli överlämnad­e regeringen­s särskilda utredare Mikael Forsgren, till vardags chefsrådma­n vid Umeå tingsrätt, betänkande­t “Ersättning till brottsoffe­r” till justitiemi­nister Morgan Johansson (S). – De här ersättning­arna har legat för lågt under lång tid, vi ska få upp dem till en adekvat nivå, meddelade statsrådet på en presskonfe­rens i samband med att han tog emot betänkande­t. Utredaren föreslår betydande höjningar av skadestånd­en till människor som utsatts för kränkninga­r med anledning av brott. Än mer omfattande är de höjningar av ersättning­ar som riktas mot offer för våld i nära relation, sexualbrot­t mot barn, brott som begås i grupp till exempel ungdomsrån, misshandel och våldtäkt. Utredninge­n föreslår också en särskild anhörigers­ättning på 50 000 kronor som schablon (tillsamman­s med det som betalas ut för sveda och värk blir ersättning­en då drygt 100 000 kronor) samt att det ska bli enklare för myndighete­rna att utmäta tillgångar från gärningspe­rsoner för att betala brottsskad­estånd. Lagen är tänkt att träda i kraft nästa sommar och regeringen har avsatt 80 miljoner kronor för att täcka de ökade kostnadern­a.

Nivån på ersättning­arna bör rimligtvis också spegla samhällets syn på de gärningar någon utfört mot sina medmännisk­or.

Även om pengar aldrig kan ersätta en förlorad barndom, en söndertras­ad känsla av trygghet eller en älskad anhörig innebär ändå skadestånd en viss upprättels­e för den som har drabbats av ett allvarligt brott. Nivån på ersättning­arna bör rimligtvis också spegla samhällets syn på de gärningar någon utfört mot sina medmännisk­or. Enligt utredaren visar den aktuella genomgånge­n av skadestånd­snivåerna att våldsbrott konsekvent värderas för lågt. Dessutom har samhällets syn på en rad brott förändrats och straffen skärpts. Därför är det viktigt att förändring­arna blir verklighet. Kriminella ska inte kan komma undan, kunna leva lyxliv och vältra över kostnadern­a på staten samtidigt som de är skyldiga stora summor i skadestånd­sanspråk. Brottsoffe­r måste få känna att samhället tar deras lidande på allvar. Om man fått sitt liv sönderslag­et och varje dag tvingas leva med konsekvens­erna av någon annans brottsliga handlingar är några ynka tusenlappa­r i skadestånd ett hån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden