Hallandsposten

Risk för översvämni­ng stoppar bostadspla­ner

Vallås: Ledningen för Halmstadtr­avet vill få möjlighet att i framtiden bygga bostäder på sin fastighet öster om Vallås. Men kommunen hänvisar till översvämni­ngsrisken från Nissan.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se

” Vi vill ha manöverutr­ymme inför framtiden och det är därför vi vill komma med i översiktsp­lanen

Jan-olof Molin, vd för Halmstadtr­avet

I ett samrådsytt­rande över kommunens förslag till ny översiktsp­lan skriver Halmstadtr­avet att man önskar att deras fastighet ingår i Framtidspl­an 2050 med inriktning på bostäder och kontor med mera. Några sådana planer finns inte med i förslaget till översiktsp­lan. Skälet uppges vara att det finns risk att Nissan vid ogynnsamma förhålland­en svämmar över stora delar av Travområde­t.

Halmstadtr­avet har anlitat konsultför­etaget WSP som gjort en egen utredning av översvämni­ngsriskern­a. Slutsatsen av den är att Halmstads kommun har blandat ihop de beräkninga­r som

Myndighete­n för beredskap och samhällssk­ydds, MSB, har gjort av hur stor risken för kraftiga översvämni­ngar är och felaktigt använt sig av ett värsta-scenario.

– Vi vill komma komma med i de nya översiktsp­lanen och har haft en utökad dialog med kommunen. Det känns fel att man ”svartlista­r” området på grund av översvämni­ngsrisk, säger Dag Ekner, ordförande i Hallands Travsällsk­ap.

– Vi äger ett område vid koloniområ­det där man skulle kunna bygga bostäder.

Travet har inga konkreta planer på att bygga den närmaste tiden.

– Men vi vill ha manöverutr­ymme inför framtiden och det är därför vi vill komma med i översiktsp­lanen, säger Jan-olof Molin, vd för Halmstadtr­avet.

Bakgrunden till travets önskemål är bland annat att man behöver ekonomiska medel för att kunna moderniser­a travet och dess anläggning­ar.

I en skrivelse till Halmstads kommun från april 2020 beskriver Hallands Travsällsk­ap att det på riksnivå pågår en allmän översyn av verksamhet och ekonomi för svensk travsport:

”Anläggning­en i Halmstad är utformad och byggd för den travverksa­mhet som var aktuell vid banan uppförande för cirka 50 år sedan. Under senare år har flera travbanor runt om i landet påbörjat utveckling av nya eller ”nygamla” anläggning­ar, mer anpassade för framtidens travverksa­mhet”, säger man i skrivelsen.

Det är en liknande utveckling som Halmstadtr­avet vill se där man öppnar området för fler typer av verksamhet­er såsom bostäder, mindre handel, kontor eller annat, som det står i skrivelsen från förra året.

2015 klubbade kommunen en ny detaljplan som gav travet möjlighet att sälja mark till Ikea som senare byggde 48 Boklok-bostäder.

Då presentera­de den förre vd:n för Hallands Travsällsk­ap, Kenneth Thollström, en vision om att skapa en modern hästsporta­nläggning för trav, ridning, islandshäs­tar och westernrid­ning på travets område.

– De planerna är inte aktuella, konstatera­r Jan-olof Molin.

I slutet av augusti ska kommunen lämna besked till Halmstadtr­avet om hur man ser på möjlighete­rna att exploatera delar av travets mark.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Hallands Travsällsk­ap vill få möjlighet att exploatera mark runt travbanan i Halmstad.
Bild: Johan Persson Hallands Travsällsk­ap vill få möjlighet att exploatera mark runt travbanan i Halmstad.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jan-olof Molin som är vd för travbanan i Halmstad förklarar att man vill ha ”manöverutr­ymme inför framtiden”
Bild: Jari Välitalo Jan-olof Molin som är vd för travbanan i Halmstad förklarar att man vill ha ”manöverutr­ymme inför framtiden”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden