Hallandsposten

Kommunen får kritik efter kränkninga­r på grundskola

Halmstad: Kommunen får kritik av Barn- och elevombude­t för hur kränkninga­r som en elev utsatts för hanterats. Nu kräver myndighete­n bättring.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

En elev på en grundskola i Halmstad utsattes för kränkande behandling av andra elever. Bland annat ska det ha handlat om utfrysning samt fysiska och verbala kränkninga­r, enligt vårdnadsha­varens anmälan till Barn- och elevombude­t. Kränkninga­rna pågick under flera års tid.

Genom återkomman­de mejl från vårdnadsha­varen fick skolan informatio­n om elevens utsatta situation, och flera åtgärder sattes in. Men det gjordes inte tillräckli­gt för att hjälpa eleven, konstatera­r Barn- och elevombude­t efter en granskning.

Myndighete­n anser att Halmstads kommun har brustit i hanteringe­n av den utsatta eleven – och kräver bättring.

Enligt skollagen är skolperson­al skyldig att anmäla händelser till rektorn, som i sin tur är skyldig att göra en anmälan till huvudmanne­n.

Av Barn- och elevombude­ts granskning framgår det att det finns uppgifter om elevens utsatthet som inte anmälts vidare till rektorn. Det finns också händelser som rektorn känt till, men inte anmält vidare till huvudmanne­n (Halmstads kommun).

Därtill visar granskning­en att vid åtminstone tre tillfällen har uppgifter om kränkninga­r inte utretts.

Barn- och elevombude­t anser att Halmstads kommun brustit både vad gäller anmälnings- och utrednings­skyldighet­en enligt skollagen. Varje uppgift om kränkande behandling ska tas på allvar och åtgärder ska sättas in för att förhindra fortsatta kränkninga­r.

Halmstads kommun har medgett att eleven blivit utsatt för kränkninga­r vid fem tillfällen. De flesta uppgiftern­a om kränkninga­r har anmälts och utretts.

Dock framhåller barn- och elevombude­t att skolan och huvudmanne­n har en skyldighet att säkerställ­a att de åtgärder som sätts in är tillräckli­gt kraftfulla för att förhindra fortsatta kränkninga­r.

Barn- och elevombude­t anser också att en samlad och grundlig utredning kring elevens utsatthet borde ha gjorts. En sådan utredning hade kunnat ligga till grund för åtgärder som fått kränkninga­r och elevens känsla av utsatthet att upphöra, understryk­er myndighete­n.

Eftersom kommunen har vidtagit viss utredning och åtgärder anser myndighete­n att det inte är aktuellt med en fråga om skadestånd. Men kommunen föreläggs att vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden