Hallandsposten

Övergivna katter ska stoppas med ny id-märkning

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

” Kattens status är väldigt låg i samhället eftersom det inte finns någon lag om att märka och registrera katter

Catarina Niklasson Schöön ordförande i Kattfoten

Halmstad: Trots insatser finns det i dag över 100 000 övergivna katter i Sverige. Flera verksamhet­er, däribland Kattfotens katthem i Halmstad, lyfter nu fram obligatori­sk id-märkning som en lösning på problemet. – Vi skulle aldrig acceptera att det finns sjuka och övergivna hundar på våra gator, säger ordförande Catarina Niklasson Schöön.

En del av katterna som övergivs är sommarkatt­er, andra omärkta och vilsna. Med begreppet sommarkatt menas en katt som skaffas inför semester på ett sommarstäl­let. När man åker hem lämnas katten ensam kvar för att klara sig själv.

”En del har fått det om bakfoten att katter alltid klarar sig, men faktum är att en katt är helt beroende av människan för att överleva. Det är därför viktigt att man endast skaffar en katt om man är helt säker på att man kan ta hand om den resten av dess liv”, skriver Sarah Frelin Ekvall, marknadsch­ef på Arken Zoo, i ett pressmedde­lande.

I år lanserades kampanjen Stoppa Kattastrof­en för införandet av obligatori­sk id-märkning av katter – något som i dag bara gäller hundar.

Djurskydde­ts lokalfören­ingar, där bland annat Kattfotens katthem ingår, är alla engagerade i kampanjen.

– Kattens status är väldigt låg i samhället eftersom det inte finns någon lag om att märka och registrera katter. Det är ett stort problem i samhället, för om du hittar en katt som ser hemlös ut är det svårt att spåra var den hör hemma, berättar Catarina Niklasson Schöön, ordförande och ansvarig för verksamhet­en.

Hon berättar vidare att alla katter som hittas övergivna inte har blivit utsparkade, ibland hittar de inte hem. Ibland får de in katter som har en märkning, men som inte syns tillräckli­gt.

Förutom att hjälpa katter att hitta hem ska lagkravet höja katters status och sätta krav på ägarna.

– Det är anmärkning­svärt hur vi inte har några hemlösa hundar på våra gator, vilket är ett stort problem i många länder. Men det är för att vi inte behandlar hundar på samma sätt som katter. Vi skulle aldrig acceptera att det finns sjuka och övergivna hundar på våra gator, säger Catarina Niklasson Schöön.

Trots att djurskydds­lagen uppdaterad­es i april 2019 och att det numera är förbjudet att överge tamdjur, förekommer det fortfarand­e.

Ett lagkrav på Id-märkning hoppas Catarina Niklasson Schöön skulle göra stor skillnad samtidigt som det skapar en signaleffe­kt av att katter har ett värde.

– Vi kan bara hoppas, men det borde varit gjort för längesen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden